Турция заплаши да блокира членството на Финландия и Швеция в

...
Турция заплаши да блокира членството на Финландия и Швеция в
Коментари Харесай

Джо Байдън подкрепя Швеция и Финландия за НАТО

Турция заплаши да блокира участието на Финландия и Швеция в организацията

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беседва с премиера на Швеция Магдалена Андершон и с президента на Финландия Саули Нинистьо. Разговорът продължи малко повече от половин час, разгласи Белият дом, съобщи Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Финландският президент съобщи в Twitter, че е изложил пред Байдън идващите стадии, през които ще премине Финландия за присъединение към НАТО и е добавил, че неговата страна е надълбоко признателна на Съединени американски щати за тяхната нужна поддръжка.

Белият дом пък заяви, че по време на диалога тримата водачи са изразили поддръжката си за Украйна. Байдън е декларирал също така на двамата водачи, че поддържа политиката на отворени порти на НАТО и правото на двете северни европейски страни да вземат решение сами какво да бъде тяхното бъдеще и какви да бъдат тяхната външна политика и решения, които те взимат в региона на сигурността, съобщи Ройтерс.

По-рано през днешния ден обаче Турция заплаши да блокира участието на Финландия и Швеция в организацията. Двете страни не могат да бъдат признати в нея без единомислещ избор от страна на актуалните членове. Досега множеството страни членки на Алианса, измежду които и Съединени американски щати, а също и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, споделиха, че са подготвени да одобряват Финландия и Швеция с отворени прегръдки.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР