Турция запази позицията си на основен вносител на зърно от

...
Турция запази позицията си на основен вносител на зърно от
Коментари Харесай

Страните, които купиха най-много зърно от Русия през втората половина на 2023-а

Турция резервира позицията си на главен вносител на зърно от Русия през втората половина на 2023 година (първата половина на селскостопнската 2023/2024 г.), само че понижи покупките си като цяло. Зърнените култури за експорт включват главно пшеница, царевица и слънчоглед.

По данни на Съюза на експортьорите на зърно, през интервала юли-декември 2023 година, Турция е закупила от Русия 4,28 милиона тона зърно, написа Интерфакс. Това е с 12,7% по-малко от покупките за същия интервал на миналата година (4,9 млн. тона).

На второ място по размер на покупките на съветско зърно излезе Иран, измествайки от позцията Египет. Иран е закупил за посочения интервал 3,9 милиона тона съветско зърно, което е с 4,9% повече от размера за втората половина на 2022 година (почти 3,72 милиона тона). Както се отбелязва в документа на съветските експортьори на зърно, този растеж се дължи главно на увеличените покупки на фуражно зърно.

На трета позиция по размер на покупките на съветско зърно през втората половина на 2023 година е Египет, като страната е внесла съвсем 3 милиона тона зърно от Руската федерация, което е с съвсем една четвърт по-малко от това за същия интервал на миналата година (3,92 милиона тона).

Петте най-големи купувачи на съветско зърно включват още Саудитска Арабия, която усили покупките си на годишна база с 10,2%, до малко над 2 милиона тона.

На пета позиция по този индикатор е Бангладеш, където за интервала са изпратени малко под 2 милиона тона съветско зърно, като по това направление износът е скочил най-вече - съвсем 2,5 пъти на годишна база (от 793 хиляди тона).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР