Турция ще вземе необходимите мерки, ако двете споразумения, сключени с

...
Турция ще вземе необходимите мерки, ако двете споразумения, сключени с
Коментари Харесай

Ердоган: Ще взема необходимите мерки, ако споразуменията в Сирия не се спазват

Турция ще вземе " нужните ограничения ", в случай че двете съглашения, подписани с Вашингтон и Москва, предвиждащи евакуиране на кюрдска милиция от Североизточна Сирия, не се съблюдават, предизвести през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от Агенция Франс Прес.

Не може да става дума за никаква смяна за нас в нужните ограничения, които ще би трябвало да бъдат взети, в случай че декларираните обещания в споразуменията, подписани със Съединени американски щати и Русия, не са спазени, уточни Ердоган, представен от турския щемпел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Турция предприе на 9 октомври интервенция в Североизточна Сирия против сирийската кюрдска милиция Сили за отбрана на народа /СЗН/, коята Анкара преглежда като терористична организация, обвързвана с Кюрдската работническа партия /ПКК/. Западните страни поддържат СЗН като съдружник в битката против " Ислямска страна ".

Анкара спря военната интервенция предходната седмица след съглашение със Съединени американски щати, предвиждащо евакуиране на СЗН на 32 километра от турско-сирийската граница в сектор с дълржина от 120 километра сред градовете Тал Абияд и Рас ал Айн.

Вчера Ердоган реализира съглашение с съветския си сътрудник Владимир Путин, съгласно което Москва би трябвало да спомага за евакуиране на СЗН от останалите сектори от турско-сирийската граница сред река Ефрат и иракската граница.

Ако съглашението с американците не се съблюдава, " тогава ние ще подновим с увереност " интервенцията, подхваната на 9 октомври, съобщи Ердоган в изявление за турски публицисти в самолета на връщане през вчерашния ден от визитата в Русия.

Що се отнася до Русия, Путин говореше доста изрично. " Ние без никакво подозрение ще накараме да се изтеглят /СЗН/, сподели той. С оглед на това, че такова заричане бе обещано, в случай че то не бъде спазено, тогава ние ще осъществим нашия дълг, уточни Ердоган.

Според руско-турското съглашение от през вчерашния ден съветски и сирийски военни би трябвало да стартират да патрулират от през днешния ден в някои погранични региони.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу уточни също, че Анкара разчита на Москва, с цел да приложи съглашението, като добави, че Турция няма " цялостно доверие " на сирийския режим.

Ердоган сподели, че Путин го е уверил, че " няма да разреши " СЗН да останат покрай турската границата, облечени в " облекла на режима ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР