Турция ще продължи проучванията за петрол и газ в Източното

...
Турция ще продължи проучванията за петрол и газ в Източното
Коментари Харесай

Ердоган: Ще продължим да търсим газ в Средиземно море

Турция ще продължи изследванията за нефт и газ в Източното Средиземноморие, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган в изявление, което може да съживи напрежението с Европейския съюз и Гърция на фона на опити за възобновяване на обтегнатите им връзки.

Турция е в несъгласие с членовете на Европейски Съюз Гърция и Кипър във връзка с енергийните запаси и юрисдикцията в района, а напрежението пламна предходната година, когато фрегати от турския и гръцкия флот ескортираха плавателни съдове, търсещи въглеводороди.
 Руската войска стартира огромни маневри в Средиземно море Руската войска стартира огромни маневри в Средиземно море
Руските въоръжени сили започнаха през днешния ден огромни маневри в Средиземно море, в които вземат участие самолети, способни да носят свръхзвукови раке...

Говорейки в северозападната провинция Сакария, Ердоган сподели, че Турция е получавала „ сигнали за природен газ “ в Източното Средиземноморие и даде обещание да продължи да пази правата на Турция в района, оповестява Ройтерс.

„ Каквито и да са нашите права, ние ще стигнем до тях по един или различен метод. И ние ще продължим нашите интервенции за изследване на нефт в Източното Средиземноморие, Кипър и всички тези морета “, сподели той, без да прецизира или дава график.

Лидерите на Европейски Съюз бяха заплашили с наказателни ограничения против Анкара поради офшорните й действия, само че по-късно замразиха тези проекти, откакто Турция изтегли проучвателен транспортен съд от оспорваните води.

Оттогава Анкара работи за възобновяване на връзките с блока и Атина. След като Турция върна кораба си „ Оруч Рейс “ назад в пристанището през ноември на фона на закани от наказания на Европейски Съюз, Анкара възобнови директните договаряния с Атина след петгодишно спиране.
 Атина с дипломатически совалки - търси съдружници против Турция Атина с дипломатически совалки - търси съдружници против Турция
Атина предприе амбициозна дипломатическа атака за привличане на остарели и нови другари в опит да напредне с позициите си против Турция...

Двете страни са провели два кръга договаряния от януари, само че обявиха, че не би трябвало да се чакат незабавни резултати.

Думите на Ердоган пристигнаха седмица откакто Европейски Съюз даде обещание 3,5 милиарда евро за Турция, с цел да продължи да дава заслон на сирийски бежанци до 2024 година По-късно Анкара отхвърли стъпката на Брюксел като незадоволителна и прикани блока да предприеме съответни стъпки за увеличение на съдействието.

Брюксел и Анкара също не са съгласни във връзка с разделения остров Кипър. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу предизвести в четвъртък, че ще възобнови интервенциите си в Източното Средиземноморие, в случай че Европейски Съюз и Обединените народи не подхващат стъпки за заслужено шерване в Кипър, откакто неофициалните договаряния, водени от Организация на обединените нации през април, не дадоха обилни резултати.

Анкара поддържа отцепената кипърска турска администрация на север и е единствената страна, която не признава гръцкото кипърско държавно управление на юг. Кипър беше разграничен на две след турска инвазия, провокирана от гръцки прелом през 1974 година Ердоган ще посети северен Кипър на 20 юли.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР