Турция ще приеме руска и украинска делегация заедно с дипломати

...
Турция ще приеме руска и украинска делегация заедно с дипломати
Коментари Харесай

Турция ще приеме руска и украинска делегация

Турция ще одобри съветска и украинска делегация дружно с дипломати от Организация на обединените нации, с цел да обсъдят възобновяването на спрените доставки на зърно през Черно море, заяви Агенция Франс Прес.

Четиристранната среща с присъединяване на турски публични лица се организира в миг, когато цените на питателните артикули по света се повишават заради нахлуването на Русия в Украйн.

Украйна е един от най-големите експортьори на пшеница и други зърнени култури в света.

Доставките ѝ обаче са блокирани от съветски военни кораби и мини, които Киев е сложил в Черно море.

Турция, която член на НАТО, е отпред на напъните за обновяване на доставките на зърно.

Турски публични лица настояват, че в Черно море чакат 20 търговски кораба, които могат бързо да бъдат натоварени с украинско зърно.

Министърът на защитата Хулуси Акар разгласи срещата в свое изказване през днешния ден, само че не посочи кой ще съставлява всяка от страните.

" Военни делегации от министерствата на защитата на Турция, Русия и Украйна, както и делегация на Организацията на обединените народи, ще проведат на следващия ден в Истанбул диалози за безвредното превозване до интернационалните пазари на зърното, което чака в украинските пристанища ", съобщи Акар.

Говорител на съветското външно министерство удостовери срещата, само че посочи, че Москва има лист с претенции.

" Друг кръг от експертни съвещания е плануван за 13 юли в Истанбул ", съобщи представителят на министерството Пьотр Иличов, представен от съветската осведомителна организация Интерфакс.

" Нашите разбираеми условия включват опцията за надзор и претършуване на кораба, с цел да се избегне контрабандата на оръжие, както и уговорката на Киев да не провежда провокации ", сподели Иличов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР