Турция ще прекрати военната операция за 120 часа, за да

...
Турция ще прекрати военната операция за 120 часа, за да
Коментари Харесай

Примирие за 120 часа в Сирия

Турция ще приключи военната интервенция за 120 часа, с цел да може кюрдските сили да се изтеглят от зона с дълбочина към 32 километра. Съединените щати и Турция са се съгласили да отстраняват изцяло групировката „ Ислямска страна “ от североизточните елементи на Сирия.
Това заяви американският вицепрезидент Майк Пенс на конференция в Анкара, предава БГНЕС.

По думите му Съединените щати към този момент оказват помощ за изтеглянето на военните, а когато то завърши, ще се реализира трайно помирение. Вашингтон няма да постанова нови наказания на Турция. Действащите наказания против нея ще бъдат анулирани при постигането на трайно помирение, посочи Майк Пенс. Те бяха наложени в понеделник поради турската военна интервенция в Сирия.

За 13 ноември е планувана срещата във Вашингтон на американския президент Доналд Тръмп с турският му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган. На 22 октомври пък Ердоган ще се срещне с съветския водач Владимир Путин в Сочи.

Развръзката стана допустима след траяли 4 часа и половина договаряния сред Съединени американски щати и Турция. Майк Пенс разгласи още, че след диалозите си в Анкара е убедил турския президент Реджеп Ердоган да спре военната интервенция в Сирия и да реализира помирение с кюрдските сили. Външният министър на Турция разгласи, че страната му е получила каквото желае от Съединените щати.

Зоната, от която кюрдските сили ще се изтеглят, ще се простира от р. Ефрат до границата с Ирак, разясни турският външен министър.Турската интервенция ще завърши, когато Силите за национална отбрана изоставен Северна Сирия, изясни Чавушоглу.

Мевлют Чавушоглу подчертава, че не става въпрос за помирение, а за „ пауза “ от 120 часа. По думите му помирение може да има сред две законни страни.

Според него Турция не е дала никакви гаранции на Съединените щати за град Кобане. Анкара ще разиска с Русия статута на Манбидж и на други региони в Северна Сирия, добави той. Мевлют Чавушоглу уточни, че изискванията на съглашението включват кюрдските сили да предадат тежкото си въоръжение и да разрушат укрепленията, които са построили. Той не се ангажира със период по кое време може да стартира настаняването на сирийските бежанци в зоната за сигурност. Той се стимулира, че филантропичните въпроси не са математика.

Турският първи посланик изрази вяра, макар откритото решение, плануваното за 13 ноември посещаване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Вашингтон да се реализира. Предварителните проекти за визитата бяха президентите Ердоган и Тръмп да търсят съглашение по отношение на обстановката в Северна Сирия.

Двете страни одобриха финален меморандум от 13 точки. В него двете страни удостоверяват привързаността си към териториалната целокупност и политическото единение на Сирия и се акцентира потребността от тясна съгласуваност на терен. Турция се задължава да обезпечи сигурността на живеещите в следените от турската войска зони и се удостоверява сделката за повдигане на настоящите понастоящем наказания, когато турската военна интервенция бъде прекъсната.

Срещата на четири очи сред турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и американския вицепрезидент Майк Пенс в президентския замък в Анкара продължи към 1 час и 40 минути. Интересен подробност е, че в ролята на единия от преводачите влезе специфичният координатор на Съединените щати за битката с групировката „ Ислямска страна “ Джеймс Джефри. Джефри е някогашен американски дипломат в Анкара и приказва турски език.

Последваха договаряния сред двете делегации в цялостен състав. От турска страна в диалозите участваха вицепрезидентът Фуад Октай, военният, външният и финансовият министър, началникът на Генералния щаб ген. Яшар Гюлер. Сред американските представители бяха държавният секретар Майк Помпео, съветникът по националната сигурност Робърт О`Брайън и Джеймс Джефри.

По-рано турският първи посланик Мевлют Чавушоглу беседва с Робърт О`Брайън и Джеймс Джефри. Екипът им организира и диалози с турския боен министър Хулуси Акар.

Реакциите в Турция на писмото на президента Доналд Тръмп до турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган с дата 9 октомври бяха остри. В писмото американският водач заплашва с стопански наказания Турция.

Най-ясният отговор на писмото на Тръмп е началото на военната интервенция в Сирия, е декларирал почитан турски източник, представен от СиЕнЕн –Тюрк. Според тях турските медии президентът Реджеп Тайип Ердоган е „ хвърлил писмото на боклука “. Опозиционната Народнорепубликанска партия съобщи, че това не е „ писмо “, а „ парче хартия “ и „ парцал “.

Във вътрешен проект американският държавен глава е под засилващ се напън от Конгреса и Сената за налагане на нови и по-сурови наказания против Анкара.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР