Турция ще избере друг вариант, ако Конгресът на САЩ наложи

...
Турция ще избере друг вариант, ако Конгресът на САЩ наложи
Коментари Харесай

Ибрахим Калън: Турция ще избере друг вариант, ако САЩ поставят условия за продажбата на Ф-16

Турция ще избере различен вид, в случай че Конгресът на Съединени американски щати наложи условия за продажбата на изтребители Ф-16, които Турция желае да купи, съобщи турският президентски представител Ибрахим Калън, представен от в. " Хюриет дейли нюз ".

Коментирайки изказванията, че възможна договорка за Ф-16, която изисква утвърждението на американския Конгрес, може да сложи като изискване одобрение от страна на Турция на кандидатурите за участие в НАТO на Швеция и Финландия, Калън сподели, че " ние също чуваме за предварителни условия на Конгреса за програмата за Ф-16. Информирани сме, че няма сходно искане или предпочитание на администрацията ".

" Ако някои сенатори, като (Боб) Менендес да вземем за пример, сложи това като изискване в Конгреса, само че паралелно с това отговорят позитивно на настояването на Гърция за Ф-35, те ще изгубят неутралната си позиция в границите на алианса ", отбелязва Калън по време на дипломатическо събитие в Анкара през вчерашния ден.

Ако утвърждението на кандидатурите за участие в НАТО на Швеция и Финландия бъде показано като авансово изискване, това е " неприемлива обстановка за Турция ", добави той.

" Изключено е да предприемем каквито и да било стъпки въз основа на това. Ако администрацията или Конгресът на Съединени американски щати слагат предварителни условия по този въпрос и възприемат подобен метод, ние ще продължим по своя личен път ", съобщи той.

По искане на турското държавно управление в края на 2021 година Анкара и Вашингтон договориха продажбата на 40 нови изтребителя Ф-16 и 79 комплекта за рационализация, откакто Турция беше изключена от взаимната стратегия за изтребители от пето потомство Ф-35 поради разполагането на съветски системи за противовъздушна защита С-400. Процесът чака утвърждението на Конгреса, който ще вземе решение и за продажбата на изтребители Ф-35 на Гърция, отбелязва изданието, представено от Българска телеграфна агенция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР