Турция се оттегли от Истанбулската конвенция, се казва в президентски

...
Турция се оттегли от Истанбулската конвенция, се казва в президентски
Коментари Харесай

Протести в Турция заради оттеглянето на Истанбулската конвен...

Турция се отдръпна от Истанбулската спогодба, се споделя в президентски декрет, оповестен в събота през нощта в Държавен вестник.

Конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието над дамите и домашното принуждение, е основана през 2011 година в Истанбул. Тя има за цел да сътвори правна рамка за отбрана на дамите и поощряване на равенството в обществото.
Турция бе първата страна, утвърдила конвенцията.



Противниците на пакта в Турция споделят, че конвенцията подкопава фамилното единение, предизвиква разводите и че пропагандира ЛГБТ общността.

Вицепрезидентът Фуат Октай съобщи в Туитър, че държавното управление ще продължи своята битка за издигане на репутацията и достолепието на турските дами. " Няма потребност да търсим външно средство за отбрана или да подражаваме на другите за тази първостепенна цел. Решението в действителност се крие в нашите обичаи ", написа Октай.

Министърката на фамилията, труда и обществените услуги Зехра Селчук съобщи, че конституцията на Турция и законите са задоволителна " гаранция за правата на дамите в Турция. "



Критиците на отдръпването обявиха, че това ще изведе Турция надалеч от полезностите на Европейския съюз.

Няколко групи за отбрана на дамите проведоха митинги през днешния ден в няколко града, в това число Анкара и Истанбул, оповестиха локалните медии.

" Ние отхвърляме отдръпването от Истанбулската спогодба ", написа в Туитър фондацията за жертви на домашно принуждение " Лилав покрив " (Mor Çatı), основана в Истанбул и моли за митинг. В отговор хиляди дами макар неприятното време се стекоха в кв. Кадъкьой, където се организира протестен митинг-шествие.



Председателят на главната опозиционна Републиканска национална партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу показа видео в Туитър, казвайки, че правата на 42 милиона турски дами не могат да бъдат отнети от тях посредством декрет, оповестен в среднощ.

Гьокче Гьокчен, заместник-председателката на РНП, също написа в Туитър, че отдръпването с декрет е " нелегално и пренебрегва волята и правата на Народното събрание, където първо трябваше да бъде дискутирано това предложение. "
От РНП обявиха, че ще сезират Конституционния съд по въпроса.

Адвокат Еге Гюнер Топрак от Центъра за правата на дамите в Истанбул акцентира, че „ Според конституцията на страната, Истанбулската спогодба има силата на закон. Удобрена е от Народното събрание и само той може да вземе решение за анулация. Ето за какво Конституционния съд би трябвало да счете за незабележим президентския указ”, сподели тя.

По-рано този месец президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция ще образува нова комисия в Народното събрание, която да работи за попречване на насилието над дамите.

Домашното принуждение е бодлив въпрос за Турция. Според формален отчет, оповестен през ноември, над 230 дами са били убити предходната година.

България е измежду 45-те страни подписали конвенцията, само че е една от 12-те които не са я утвърдили. Конституционния ни съд реши през 2018 г, че конвенцията не дава отговор на нашата конституция.

Снимки и видео: Туитър
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР