Турция предупреди за негативни последици в НАТО, ако бъде изключена

...
Турция предупреди за негативни последици в НАТО, ако бъде изключена
Коментари Харесай

Изключването на Турция от проект за F-35 - проблем за НАТО?

Турция предизвести за отрицателни последствия в НАТО, в случай че бъде изключена от програмата за изтребителите F-35. Според Русия, Вашингтон санкционира всички, дръзнали да отстояват суверенитета си, в тази ситуация Турция, която реши да закупи съветски ракети. Западни издания са безапелационни, че от охладняването на връзките Вашингтон-Анкара единственият печеливш е Москва.


" Изключването ни от програмата за бойните самолети F-35 ще има отрицателни последствия за НАТО, особено във връзка с силата на южното крило на Алианса ", съобщи турският министър на защитата Хулуси Акар. Според него рискът от въздушна ракетна опасност е сериозен.

Темата за изключването на Анкара от плана за изтребителите пето потомство F-35 е водеща - както за турската, по този начин и за западната преса.

" Не сме без конкуренция ", " Не рецесия, а опция ", " Всички благоприятни условия са на масата " - заглавия в турски вестници по тематиката за тихата война сред С - 400 и F-35.

Според множеството изявления ходът на Вашингтон е потребен за Анкара, тъй като по този начин се заобикаля американска взаимозависимост и се форсират плановете за създаването на турски военен аероплан. Излизането на Турция от плана ще оскъпи изтребителите с сред 8 и 10 млн $. Страната отговаряше за 7% от построяването на самолета и беше единствен снабдител на някои значими съставни елементи, напомнят изданията.

" Прегръдката сред Турция и Русия оставя Съединени американски щати на студа ", " НАТО се изправя пред рецесия след катоTурция купува съветска техника " - по този начин пък звучат заглавията на западни издания. Според " Файненшъл Таймс " става дума за " тектонично разбъркване в геополитиката ".

Публикацията разказва покупката като дръзка и я изяснява със доближаването на президентите на Турция и Русия. Охлаждането на връзките сред Анкара и Вашингтон е подтикнало Ердоган да търси други съдружници. А единственият победител в създалата се обстановка е Русия, написа изданието.

Подобна е и тезата на английския в. " Таймс ". А съгласно съветското външно министерство, Съединени американски щати демонстративно санкционират страните, които пазят суверенитета и икономическите си ползи и не се подчиняват на диктата на Вашингтон.
 Съединени американски щати изключват Турция от програмата за F-35 Съединени американски щати изключват Турция от програмата за F-35
Решението на Турция да закупи съветските ракетни системи С-400 прави невероятно присъединяване на страната в програмата за основаване на американските изтребит...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР