Турция отстъпва от реформите и показва липса на политическа воля.

...
Турция отстъпва от реформите и показва липса на политическа воля.
Коментари Харесай

Европейската сметна палата не е доволна от Турция

Турция отстъпва от промените и демонстрира липса на политическа воля. Това се показва в отчет на Европейската счете палата, в който се прави оценка на потреблението на предоставената от Европейски Съюз финансова помощ за Анкара. Помощта е за привеждане на турското законодателство в сходство със законите на Европейски Съюз.

Палатата регистрира, че в региона на върховенството на закона значими промени са закъснели. В областите, в които е имало по-голяма политическа воля, като да вземем за пример митниците, заетостта и данъчното облагане, плановете на Европейски Съюз са съдействали за прогрес. Резултатите може да не бъдат трайни поради компликациите при изразходването на предоставените средства и отстъплението от промените, се показва в документа.

Европейски Съюз отпуска на Турция от 2007 година до 2020 година предприсъединителна помощ за над девет милиарда евро. Проверката е открила, че изразходваните средства съвсем не са съдействали за независимостта и безпристрастността на правосъдната система, битката с корупцията по високите управнически нива и проведената престъпност, за независимост на печата, попречване на спор на ползи и повишение на ролята на външните инспекции и гражданското общество.

Напредъкът в тези области от няколко години е бил неудовлетворителен, защото липсва политическа воля от страна на турските управляващи, се показва в отчета. Палатата предлага финансирането от Европейски Съюз да бъде обвързвано с условия. Отбелязва се, че опцията за прекъсване на финансирането, в случай че не са спазени правилата на демокрацията и върховенството на закона, не е отразена категорично в разпоредбите за отпущането на европейски средства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР