Турция отбелязва днес 99-ата годишнина от основаването на републиката с

...
Турция отбелязва днес 99-ата годишнина от основаването на републиката с
Коментари Харесай

Ердоган посети мавзолея на Ататюрк навръх националния празник на Турция

Турция отбелязва през днешния ден 99-ата годишнина от основаването на републиката с празнувания, които започнаха с гала в мавзолея на създателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк в столицата Анкара, заяви Анадолската организация.

Начело на гала, на която присъствах доста държавни и военни представители, бе президентът  Реджеп Ердоган  Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26  февруари 1954 година в Истанбул. Завършва.

Той сложи венец на гроба на Ататюрк и резервира минута безмълвие с другите присъстващи преди осъществяването на турския народен химн.

Президентът написа в книга на мавзолея: „ Ние работим интензивно, с цел да създадем нашата република безконечна “, добави Българска телеграфна агенция.

Той добави, че историческият ден ще бъде увенчан с откриването на индустриалното оборудване за първия електрически автомобил турско произвеждане ТОГГ (TOGG).

„ Независимо от трудностите пред нас, ние уверено продължаваме нашата битка да превърнем сегашния век във „ Века на Турция “ и да осъществяваме фантазиите на нашата нация “, сподели Ердоган.

По-късно Ердоган беше хазаин на банкет за Деня на републиката в президентския комплекс.

На 29 октомври 1923 година Ататюрк публично афишира прогласява статута на Турция като република.

След това се организира гласоподаване в Народното събрание на Турция и Ататюрк единомислещо е определен за първи президент на Република Турция.

Деня на републиката,  29 октомври., е националният празник на Турция.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поздрави своя турски сътрудник си Реджеп Тайип Ердоган във връзка Деня на републиката, заяви Анадолската организация

Украинският водач показа обява на украински и турски в профила си в Туитър.

„ Поздравявам Турция и нейния президент за 99-ата годишнина на Република Турция. Пожелавам на приятелския турски народ мир, благоденствие и разцвет. Вярвам, че взаимните ни старания ще върнат мира, сигурността и стабилността в Черноморския район “, се споделя в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР