Турция остава непреклонна засега по въпроса за присъединяването на Швеция

...
Турция остава непреклонна засега по въпроса за присъединяването на Швеция
Коментари Харесай

Турция остава непреклонна за разширяването на НАТО

Турция остава непреклонна към този момент по въпроса за присъединението на Швеция и Финландия към НАТО и възможностите да бъде реализиран прогрес преди срещата на високо ниво на Алианса в Мадрид на 29-30 юни наподобяват все по-малки. И въпреки че генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг омаловажи досегашната неефикасност на договарянията с Турция, като сподели, че идната среща на върха " в никакъв случай не е била краен период ", финландската министър-председателка изрази опасения, че в случай че няма съглашение с Анкара до Мадрид, кандидатурите на двете скандинавски страни може да останат замразени.

" Без писмени гаранции няма участие ", безапелационен бе в сряда турският президент Реджеп Тайип Ердоган в диалог по телефона със Столтенберг.

Турският водач повтори, че терзанията на Турция за сигурността й са основателни и би трябвало да бъдат взети поради. Той акцентира, че е невероятно да бъде обезпечен прогрес, без да има съответни стъпки за осъществяване на упованията на страната му и без да бъдат дадени писмени гаранции, че ще се пристъпи към смяна на парадигмата във връзка с съдействието в отбранителната индустрия.

Не по-малко явен беше и външният министър Мевлют Чавушоглу няколко часа по-късно, когато съобщи, че отговорите, които Анкара е получила от Стокхолм и Хелзинки, не покриват турските упования.

" Как ще изпълнят тези две страни нашите упования? Трябва да уредим този въпрос под формата на съглашение ", сподели той. Министърът добави, че топката в този момент е в полето на двете страни, на които подсети, че Турция чака " отговори, а не писма ".

По време на посещаване във Финландия предишния уикенд генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде да се разбере, че счита за основателни опасенията за сигурността, изразени от Турция.

" Опасенията за сигурността, изразени от Турция в подтекста на опълчването й на участието на Финландия и Швеция в НАТО, са основателни ", съобщи Столтенберг по време на посещаване във Финландия, съобщи Ройтерс. Той посочи също, че никой различен съдружник от НАТО не е претърпял повече терористични офанзиви от Турция и че затова би трябвало да се одобряват съществено нейните опасения.

Турция се опълчва на присъединението на Финландия и Швеция към НАТО на съображение, че обезпечават леговище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), както и заради обстоятелството, че двете страни са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 година В опит да преодолеят турската опозиция, Финландия и Швеция обявиха, че стягат антитерористичното си законодателство и биха могли да улеснят изискванията за оръжейни продажби на Турция, откакто станат членове на НАТО.

Столтенберг сподели също, че срещата на високо ниво на Алианса в Мадрид в никакъв случай не е била краен период за одобрение на кандидатурите за НАТО на двете скандинавски страни.

Финландската министър-председателка Сана Марин обаче не скри безпокойствата си, че в случай че Анкара не бъде бързо уверена да се откаже от своята опозиция, целият развой може да бъде замразен.

" Мисля, че е доста значимо да се придвижим напред на този стадий ", сподели тя. " Ако не уредим тези въпроси до Мадрид, обстановката е евентуално да остане замразена ", уточни още министър-председателката и добави: " Не знаем какъв брой дълго, само че ситуацията може да бъде замразено за известно време ".

Марин акцентира, че както Финландия, по този начин и Швеция одобряват съществено безпокойствата на Турция за сигурността и желаят да намерят решение и да отстранен възможните недоразумения.

Поне за Швеция обаче това не наподобява лесна задача. Шведска депутатка и някогашен кюрдски войник наподобява държи ключа, който може да отключи вратата пред Стокхолм за участието в НАТО. Това е Амине Какабаве и точно нея явно визираше турският президент, когато, аргументирайки възраженията си против кандидатурите на двете страни, сподели, че те освен са се трансформирали в разплодник на терористи, само че Кюрдската работническа партия (ПКК) даже си е проправила път в парламентите им.

Шведската депутатка от ирански кюрдски генезис, пламенна активистка за кюрдските права и гневен критик на президента Ердоган, държи според държавното управление на Швеция, осигурявайки оцеляването му. Миналата седмица кабинетът на Магдалена Андершон оцеля при избор на съмнение с помощта на Какабаве, която се въздържа при гласуването, а идната сряда от същата депутатка ще зависи и приемането на бюджета. Какабаве, самостоятелен народен представител в шведския парламент, споделя, че още не е решила по какъв начин ще гласоподава и изчаква да види какви са проектите на държавното управление " по въпроси, близки до сърцето ѝ ", в това число по какъв начин кабинетът ще се отнесе към турските претенции, съобщи Асошиейтед прес.

В същото време решаващата дума, която Анкара има по въпроса за присъединението на двете кандидатки към НАТО, ѝ предлага опция да внесе редица наболели за нея въпроси в дневния ред на НАТО и страните членки. Освен по намерено поставените въпроси за поддръжката на Швеция и Финландия за кюрдските бойци и спрените продажби на оръжие, турското управление евентуално се стреми да изтъргува единодушието си в подмяна на отстъпки по редица други тематики. А проблематичните въпроси напълно не са малко: от разногласията с Гърция и Република Кипър към Източното Средиземноморие и кипърския въпрос през изключването ѝ от програмата за самолетите F-35 и налагането от Съединени американски щати на наказания на страната по силата на Закона за противопоставяне на американските съперници посредством наказания (CAATSA) до настояванията на Турция за втърдяване на политиките на западните страни по отношение на ФЕТО, организацията, упреквана от Анкара за опита за прелом през 2016 година

Какво Анкара фактически ще успее да изтъргува в подмяна на своето " да " за Стокхолм и Хелзинки остава да забележим. Добре знаем обаче, че Турция се гордее да бъде " родината на пазарлъка ", а нейните водачи са славни наследници на тази традиция.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР