Турция обяви, че преговорите с Швеция и Финландия за присъединяване

...
Турция обяви, че преговорите с Швеция и Финландия за присъединяване
Коментари Харесай

Турция подновява преговорите за НАТО с Швеция и Финландия на 9 март

Турция разгласи, че договарянията с Швеция и Финландия за присъединение към НАТО ще се проведат идващия месец, оповестява " Франс прес ", представена от.

Новината идва, откакто през януари диалозите за участието на двете скандинавски страни бяха отсрочени поради спор по отношение на митингите, извършени в Стокхолм.

Срещата ще се организира на 9 март, уточни турският външен министър Мевлют Чавушоглу на конференция в Анкара дружно с унгарския си сътрудник.

Кандидатурите за присъединение към НАТО би трябвало да бъдат утвърдени от всички страни членки на Алианса, измежду които и Турция.

Анкара обаче беше възмутена от митингите през януари, на които копие от Корана беше изгорено пред турското посолство в Стокхолм.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган към този момент предизвести Швеция, че няма да поддържа нейната кандидатура за присъединение към НАТО. " Позицията ни за Финландия е позитивна, само че не и за Швеция ", съобщи той.

На предходните два кръга от тристранните договаряния на НАТО участваха чиновници на външните министерства и бяха ориентирани върху съответен лист от претенции на Анкара, които включват изгонването от Швеция и Финландия на десетки обвинени за присъединяване в терористични групи.

Чавушоглу съобщи, че третата планувана среща ще се организира в Брюксел.

Не е допустимо да се съгласим с кандидатурата за НАТО, преди Швеция да извърши уговорките си според тристранния протокол, подписан в Мадрид през юни, безапелационен бе той.

Чавушоглу още веднъж удостовери, че Турция гледа одобрително на моблата за участие на Финландия. По негови думи кандидатурите на двете скандинавски страни може да бъдат прегледани поотделно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР