Турция не гледа положително на плановете Швеция и Финландия да

...
Турция не гледа положително на плановете Швеция и Финландия да
Коментари Харесай

Ердоган не подкрепя членството на Финландия и Швеция в НАТО

Турция не гледа позитивно на проектите Швеция и Финландия да станат членове на НАТО. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от " Асошиейтед прес ". И посочи, че страната може да употребява статута си на член на Алианса, с цел да наложи несъгласие върху приемането на двете страни. 

" Ние следим деликатно развиването на Швеция и Финландия, само че не сме на положително мнение по въпроса ", сподели Ердоган пред кореспонденти.

Президентът сподели, че Швеция и Финландия са  " дом на доста терористични организации ". Той се аргументира, като уточни хипотетичната поддръжка от страна на Швеция и други скандинавски страни за кюрдските екстремисти, които Турция счита за терористи.

Ердоган съобщи, че не желае да повтаря грешките от предишното, като уточни за такава " неточност " приемането на Гърция в съюза. 

Анкара публично поддържа разширението, откогато се причисли към НАТО преди 70 години. Всяко решение за разширение би трябвало да бъде взето с единогласие на членовете. 

Финландия вече обяви, че ще кандидатства за участие в НАТО. Очаква се, че Швеция да последва образеца ѝ, като това ще докара до разширение на западния боен алианс - нещо, което руският президент Владимир Путин искаше да предотврати.

Междувременно в отчет на шведското държавно управление за променената среда за сигурност, пред която е изправена скандинавската страна поради съветската инвазия в Украйна, се споделя, че Москва ще реагира отрицателно на присъединението на страната към НАТО и ще предприеме контрамерки. Анализът ще бъде употребен като основа за кабинета на премиера Магдалена Андерсон, с цел да реши дали да изиска участие в западния боен съюз. Очаква се решението на ръководещата Социалдемократическа партия в Швеция да стане ясно в неделя. 

Докладът показва още, че участието в НАТО носи редица преимущества за Швеция - на първо място групова сигурност. Документът показва, че съветската война в Украйна лимитира опциите за офанзиви против други страни, но Русия към момента има потенциал за стеснен брой враждебни ограничения против страни като Швеция.

Шведският външен министър Ан Линде сподели пред депутати, че „ не може да се изключи въоръжена офанзива против Швеция “. И посочи гаранцията за сигурност, която ще предложи участието в НАТО.

 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР