Турция иска отново да привлича повече туристи от Русия, защото

...
Турция иска отново да привлича повече туристи от Русия, защото
Коментари Харесай

Напук на санкциите: Турция ухажва руските туристи


Турция желае още веднъж да притегля повече туристи от Русия, тъй като се надява техните пари да реанимират закъсалата турска стопанска система. Анкара даже откри метод по какъв начин да заобиколи глобите против Русия.

За да вдигне на крайници разтърсената от рецесии стопанска система, Турция разчита и на приходите от туризма, които се надява да усили до равнищата отпреди пандемията. Лесно е да се каже, само че мъчно да се извърши, защото в енергетиката, търговията и туризма. През 2019 година комерсиалният продан сред двете страни доближи 25,7 милиарда евро, а Русия е и един от най-важните снабдители на сила за Турция.

Именно заради това Турция отхвърля западните наказания против Русия и не се причислява към тях, въпреки да членува в НАТО. В подтекста на изострящата се икономическа рецесия и високата инфлация, Турция би желала да резервира положителните си връзки както с Русия, по този начин и с Украйна.

На приходите от туризма се разчита изключително доста за намаляването на недостига в платежния баланс. Но рестриктивните мерки в разплащанията и в самолетните пътувания, породени от глобите против Русия, пораждат опасения, че броят на съветските туристи в Турция може внезапно да намалее. Затова Турция търси други възможности.

Собствена съветска разплащателна система

Американските компании за кредитни карти Mastercard и Visa прекратиха връзките си с Русия след наложените на страната наказания поради експанзията на Путин. Но Турция е намерила метод да заобиколи рестриктивните мерки – тя разрешава на съветските туристи в страната да имат достъп до парите си посредством през 2014 година.
Редакцията предлага
Още тогава поради анексията на Крим в Москва се ширеха опасенията, че западните наказания против съветските банки и съветските предприемачи могат да създадат невъзможни транзакциите с Mastercard и Visa. Впоследствие системата „ Мир “ бе въведена и в други страни, в които има изключително доста руснаци.

По данни на Руската централна банка, картите „ Мир “ се употребяват в Руската федерация и в още 12 страни, измежду които Армения, Киргизстан, Казахстан, Беларус, Виетнам и Кипър. В края на 2021година броят на притежателите на карти „ Мир “ възлизаше на 113,6 милиона.

Засега този тип заплащания се одобряват от три банки в Турция: Isbank, Ziraat Bankasi и VakifBank. Те се стремят да разширят приложението на картите, въпреки Украинската централна банка да изиска от Турция да постави завършек на всички заплащания посредством съветската система.

Заради западните наказания сега руснаците могат да заплащат в Турция единствено с картите „ Мир “ или в брой. Има сведения, че турските банки не бързат да откриват нови сметки на пристигналите в страната руснаци, опасявайки се, че по този начин могат да нарушат глобите. От началото на войната до момента в Турция са пристигнали хиляди руснаци, които се стремят да избегнат глобите.

Експертите предизвестяват, че методът на Турция би могъл да бъде признат като опит да се заобиколят глобите. Политическите и икономическите връзки на страната, която сходно на Русия и на Украйна е на Черно море, са комплицирани, споделя пред Дъждовни води икономическата експертка Гюлдем Атабай: „ Точно както за Германия е мъчно да наложи енергийно ембарго, по този начин и за Турция е мъчно да заеме позиция, с която да се отбрани от Русия “.

Реалистично ли е да се чакат повече съветски туристи?

Турското държавно управление се надява, че след рецесията с ковид през тази година туризмът ще се възвърне и приходите още веднъж ще се върнат на предпандемичното равнище от 35 милиарда $. Атабай обаче е уверена, че Турция надали ще реализира тази цел. Тя счита, че тази година съветската стопанска система ще спадне с 10 %: „ Руската валута губи от цената си, инфлацията пораства. Покупателната мощ на съветските туристи и на руснаците като цяло е намаляла. Много от руснаците ще се откажат от пътувания в чужбина “, споделя тя.

През предходната година Турция е била посетена от 24,7 милиона туристи,  от тях 4,7 милиона са били от Русия. Именно те са били най-многочислената – с 19 %, следвани от германците с 12,5 на 100 и украинците с 8,3.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Турция: хората, които събират отпадък, с цел да оцелеят
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР