Турция иска да спечели от туризъм 35 млрд. долара

...
Първоначалните показатели, като ранните резервации, показват, че целта на Турция
Коментари Харесай

Първоначалните показатели, като ранните резервации, показват, че целта на Турция за 2022 г. да генерира приходи от туризъм в размер на 35 млрд. долара е постижима, заяви министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой.
Мехмет Нури Ерсой
Данните за първите 40 дни на тази година, особено за Истанбул и Анталия, показват, че пристигащите са близо до нивата от 2019 г., когато приходите от туризъм в страната достигнаха рекордно високи стойности, каза Ерсой в речта си, която произнесе на 25-ото Източносредиземноморско международно изложение за туризъм и пътувания (ИМИТП).

"Ранните резервации са се увеличили в сравнение с миналата година. Всичко това показва, че целта ни за генериране на приходи в размер на 35 млрд. долара е напълно постижима", каза министърът, цитиран от "Хюриет".

Туристическата активност се възстанови силно през 2021 г. след трудната и предизвикателна за отрасъла година и благодарение на усилията, координирани от Агенцията за насърчаване и развитие на туризма (АНТР) в чужбина и програмата за издаване на сертификат за безопасен туризъм, целите, определени за миналата година, бяха преизпълнени, добави Ерсой.

"Миналата година броят на чуждестранните туристи се увеличи с 88% спрямо 2020 г. до над 30 млн. души, а приходите от туризъм скочиха със 103% и достигнаха 24,5 млрд. долара", каза той. През 2019 г. Турция посрещна рекордния брой от 45 млн. туристи, а през 2020 г. страната е посетена от 12,7 млн. чуждестранни туристи.

Популяризиране на Турция в чужбина

Тази година ще бъдат стартирани кампании, които ще бъдат насочени по-специално към туристите от Централна Европа, Прибалтика и страните от Персийския залив, както и към САЩ, каза Ерсой. Промоционални видеоклипове ще бъдат излъчени по телевизионни канали в 21 държави, реклами ще бъдат публикувани и пуснати в печатната преса в 15 държави и съответно в цифрови платформи в 86 държави, според Ерсой.

"Също така развиваме по-силни връзки и увеличаваме сътрудничеството с водещите туроператори в чужбина, за да използваме напълно потенциала на Турция и да привлечем още повече чуждестранни туристи в страната", каза министърът.

Той също така отбеляза, че от началото на COVID-19 министерството и участниците в туристическата индустрия са действали бързо, за да предприемат необходимите действия за преодоляване на въздействието на пандемията върху сектора, а програмата за издаване на сертификат за безопасен туризъм е била много полезна в тези усилия.

Според министъра към края на декември 2021 г. близо 11 500 туристически обекта и превозни средства са получили сертификат за безопасен туризъм, в сравнение със 7200 в края на 2020 г. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР