Турция и Катар се споразумяха за по-нататъшно засилване на двустранните

...
Турция и Катар се споразумяха за по-нататъшно засилване на двустранните
Коментари Харесай

Турция и Катар засилват двустранните си отношения след посещението на Ердоган

Турция и Катар се споразумяха за по-нататъшно усилване на двустранните връзки в разнообразни области, се показва в взаимно изказване, оповестено след визитата на президента Реджеп Тайип Ердоган в страната от Персийския залив.


" Въз основа на нашите стратегически връзки и двустранно съдействие в политическата, дипломатическата, икономическата и комерсиалната област и в сходство с напътствията на мъдрите водачи на двете страни, ние сме решени да продължим взаимните си старания за съгласуваност в разнообразни области, с цел да осигурим непрекъснатост на укрепването на двустранните връзки в интерес на двете приятелски страни и нации ".

Външните министри на Турция и Катар подписаха декларацията по време на визитата на Ердоган в Катар, с което се отбелязва половин век от установяването на дипломатически връзки.

" Имаме удоволствието да отпразнуваме 50-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред Република Турция и Държавата Катар през 2023 година ", се споделя в нея. " Отношенията сред Република Турция и Държавата Катар претърпяха качествена промяна от (тяхното) определяне през 1973 година, до (достигането) на стадия на стратегическо партньорство ".

В декларацията също по този начин се акцентира, че връзките сред Турция и Катар отразяват " надълбоко вкоренени " исторически връзки, построени върху политически и обществени основи.

" Настоящото стратегическо партньорство сред Република Турция и Държавата Катар е ползотворно на всички равнища и двете страни имат сходни подходи по множеството районни и интернационалните въпроси ", се споделя още в известието.

Икономическото и комерсиалното съдействие сред двете страни бележи постоянен растеж през последните няколко години, се споделя още в документа.Ердоган дойде в столицата на Катар Доха във вторник във втория стадий от обиколката си в три страни от Персийския залив за по-нататъшно подсилване на районните връзки.Катарският емир шейх Тамим бин Хамад Ал Тани посрещна Ердоган с публична гала. Двамата се срещнаха на четири очи, последвани от срещи сред членове на дипломати от двете страни. През последните години двете страни ускориха военните и икономическите си връзки./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР