Турция и България ще подпишат Меморандум за презгранични операции за

...
Турция и България ще подпишат Меморандум за презгранични операции за
Коментари Харесай

Турция и България ще подпишат Меморандум за презгранични операции за охрана на въздушното пространство

Турция и България ще подпишат Меморандум за презгранични интервенции за защита на въздушното пространство. Това ще стане по време на публично посещаване в Турция на министъра на защитата Тодор Тагарев.

Меморандумът разрешава турските Военновъздушни сили да вземат участие със свои изтребители при защитата на българското въздушно пространство, което е част и от НАТО-вското. Решението за меморандума беше утвърдено от държавното управление преди близо месец, а сходни документи страната ни има подписана и с Гърция, и с Румъния.

 

По време на визитата си в Турция Тодор Тагарев ще разиска с сътрудника си Яшар Гюлер „ взаимни начинания в областта на защитата и вероятностите за повишение на оперативната съгласуемост, бойната подготовка и обезпечаването на въоръжените сили “.

Наскоро България, Гърция и Турция подписаха  меморандум за основаване на противоминна военноморска група в Черно море.

„ Чака се ратификация от турските управляващи. Те да завършат своите процедури. На оперативно равнище има комитет с командирите на военноморските сили, които ще вземат решение оперативните въпроси. Като НАТО-вски страни ние имаме дълга процедура, работейки дружно на редица интернационалните учения. Така че не виждам проблеми по оперативното и техническо осъществяване “, сподели началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР