Турция е подписала споразуменията със САЩ за купуването на изтребители

...
Турция е подписала споразуменията със САЩ за купуването на изтребители
Коментари Харесай

Турция е подписала споразуменията със САЩ за купуването на изтребители F-16

Турция е подписала споразуменията със Съединени американски щати за пазаруването на изтребители F-16, заяви източник от турското министерство на националната защитата, предава турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Споразуменията са подписани. Работата по уточняване на детайлите на споразуменията продължава в границите на договарянията сред делегациите на двете страни. Подробности за в допълнение взетите решения ще бъдат оповестени по-късно, уточни източникът.

На 6 юни посланикът на Съединените щати в Анкара Джефри Флейк заяви за " значима стъпка напред " в придобиването от Турция на изтребители F-16 и модернизирането на съществуващия флот от такива самолети.

" Денят бележи огромна стъпка напред в придобиването от Турция на последно потомство изтребители F-16 Block 70 и модернизирането на съществуващия флот от F-16. Това е добра стъпка напред за националната сигурност на Съединени американски щати, националната сигурност на Турция и оперативната съгласуемост на НАТО ", уточни Флейк.

На 27 януари Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди идната продажба на самолети F-16 и комплекти за рационализация на стойност 23 милиарда $ на Турция, откакто Анкара даде зелена светлина за участието на Швеция в НАТО.

През октомври 2021 година Турция изиска от Съединени американски щати 40 нови самолета F-16 Block 70, както и 79 комплекта за модернизиране на останалите F-16 до равнище Block 70.

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР