Турското правосъдие постанови една от най-влиятелните жени в турската политика

...
Турското правосъдие постанови една от най-влиятелните жени в турската политика
Коментари Харесай

Ердоган озапти една от най-влиятелните жени в турската политика

Турското правораздаване постанови една от най-влиятелните дами в турската политика Джанан Кафтанджъоглу, областен ръководител на кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП), да приключи политическата си активност и издаде присъда затвор от четири години и 11 месеца, защото тя бе приета за отговорна по няколко обвинявания, в това число за засегнатост на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Може да се каже даже, че през последните няколко години смелата и харизматична Кафтанджъоглу е дамата с най-голямо въздействие в турската политика, изместваща даже лидерката на „ Добра партия “ Мерал Акшенер.

Слабоизвестен факт е, че Кафтанджъогу значително стои зад успеха на изборите на НРП за кмет в Истанбул през 2019 година, когато завоюва претендентът на кемалистката групировка Екрем Имамоглу. На процедура Кафтанджъоглу бе „ архитектът “ на успеха на кемалистката групировка в най-големия турски град. Имамоглу завоюва кметския пост още на изборите през март 2019 година, само че ръководещата ислямистка партия оспори вота и през юни се състояха нови избори, на които Имамоглу завоюва с още по-голяма преднина.

Победата в най-големия турски град бе извънредно доста събитие, тъй като даже Ердоган бе споделил, че „ който завоюва в Истанбул, печели в цяла Турция “.

В родината си Кафтанджъоглу е приета за „ основно настоящо лице “ в битката против политиката на Парията на справедливостта и развиването (ПСР) на Ердоган. Освен това тя се трансформира в знак на смяната в главната турска опозиционна партия, в която до момента преобладаваща роля имаха мъжете, написа Българска телеграфна агенция.

Кафтанджъоглу, родена през 1972 година, кара мотор, има леви възгледи и е известна феминистка и поддръжничка на ЛГБТ-организации. Завършила е медицина.

Тази седмица турският Касационен съд удостовери присъдата затвор за окръжната председателка на НРП в Истанбул Джанан Кафтанджъоглу. Съдът удостовери присъдата от 4 години и 11 месеца и 20 дни затвор за Кафтанджъоглу. Тя е приета за отговорна по обвинявания в „ засегнатост на турския президент “, „ обществена засегнатост на Република Турция “ и „ агитация в интерес на терористична организация “. Всъщност обвиняванията против Кафтанджъоглу са повдигнати поради нейни туитове от 2013 и 2014 година, само че би трябвало да се означи, че каузи са заведени едвам през 2018 година, когато става областен ръководител на НРП в Истанбул. Преди това наличието на туитовете й не е подразнило изключително никого.

След оповестяването на решението на Касационния съд водачът на Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу насочи апел към симпатизантите на групировката да се съберат пред централата на партията в Истанбул в поддръжка на окръжната председателка на НРП.

„ Зад Джанан стоят доста хора “, сподели в четвъртък Кълъчдароглу, който направи изказване пред централата на НРП, където бяха и самата Джанан Кафтанджъоглу, както и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу.

Нов живот е на път да стартира за хората на тази страна. Ние ще създадем страна, в която хората могат да живеят свободно. „ Ердоган, когато погледнем към небето, знаем, че всичко ще върви по-добре макар теб “ и тази свирепост ще завърши, а мирът и спокойствието ще се върнат в тази страна. Цял един народ стои зад Джанан, а вие се пробвате да накажете тези хора. „ Волята на хората, които поддържат Джанан, е по-голяма от теб “. Ние в никакъв случай няма да създадем крачка обратно пред жестокостта на потисника. Справедливостта ще пристигна в тази страна, сподели Кълъчдароглу.

Броени часове по-късно - рано сутринта в петък, в централата на НРП в Истанбул стартира изключително съвещание на Изпълнителния съвет на партията по отношение на решението на Върховния касационен съд по делото по делото против Кафтанджъоглу.

Окръжният ни ръководител в Истанбул продължава да извършва отговорностите си. Дори да би трябвало да влезе в пандиза, даже да й е неразрешена политическата активност - Кафтанджъоглу за нас отново ще остане областен ръководител на НРП, сподели разгорещено след съвещанието Кълъчдароглу, представен от опозиционния в. „ Джумхуриет “.

Кълъчдароглу разгласи и че на 21 май в Истанбул ще бъде проведен митингът „ Гласът на народа “, който в началото се планираше да се състои в Бурса. На митинга, който ще стартира в 18:00 ч. в квартал Малтепе, ще се приказва за проблемите, свързани с галопиращата инфлация и икономическата рецесия, за бедността и несправедливостта и най-много още веднъж ще бъде оповестена поддръжката на поддръжниците на кемалистката групировка против решението на съда за Кафтанджъоглу.

Междувременно проправителственият в. „ Йени акит “ писа на първата си страница предходната седмица, че „ закононарушенията на Кафтанджъоглу не са политически, а са морални “.

Изданието показва, че с груби изявления, съдържащи хули, тя е обидила турския президент, фамилията му, страната и религиозни представители. Вестникът разгласява и част от туитовете й от 2013 и 2014 година, окачествени от изданието като „ отвратителни “, а в един от тях Ердоган (по това време премиер) е охарактеризиран от нея като „ апаш “.

„ Това не е наказване, това е избирателен ход “, гласеше заглавието на опозиционния в. „ Миллиет “, поместено на първата му страница (парламентарни и президентски избори е планувано да се състоят в Турция през юни 2023 г.).

Друг опозиционен в. „ Айдънлък “ писа, че „ Добра партия “ на Мерал Акшенер и прокюрдската Демократична партия на народите са оповестили поддръжката си за Кафтанджъоглу.

Впоследствие бе обявено, че всички водачи на шестте опозиционни партии в Турция, обединили се за общи дейности за връщане към парламентарна система на ръководство, са подкрепили Кафтанджъоглу (сред тях са Кълъчдароглу и Акшенер).

Безусловната си поддръжка за Кафтанджъоглу и остри рецензии към турското правораздаване показаха също по този начин водачът на Партията за народна власт и прогрес (ДЕВА) Али Бабаджан, водачът на Партията на щастието Темел Карамоллаоглу, водачът на Демократическата партия Гюлтекин Уйсал и водачът на Партията на бъдещето Ахмет Давутоглу.

Засега не е ясно дали Кафтанджъоглу ще влезе в пандиза, защото тя е съдена за нейни изявления от преди девет години.

Тя обаче е следващият турски опозиционен политик, наказан на затвор, наред с депутата от НРП Енис Бербероглу и водача на прокюрдската ДПН Селяхаттин Демирташ. Присъди, против които се опълчват редица западни страни и правозащитни организации.

С решението за преустановяване на политическата активност на авторитетната Кафтанджъоглу обаче се нанася мощен удар на главната опозиционна мощ в Турция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР