Турският вестник Hurriyet публикува подробности за размяната на т.нар. кум

...
Турският вестник Hurriyet публикува подробности за размяната на т.нар. кум
Коментари Харесай

Турски медии разкриха подробности около размяната на командири на Азов с кума на Путин

Турският вестник Hurriyet разгласява детайлности за размяната на така наречен кум на Владимир Путин, Виктор Медведчук за петима командири на батальона " Азов ", която се състоя през септември предходната година.

В обявата, представена от съветската редакция на BBC, се твърди, че обменът е иницииран от съветската страна и че договарянията за организирането му са извършени в Турция с присъединяване на турското разузнаване. Размяната е станала в Анкара, написа. В уречения ден на летището в Анкара кацат два самолета: един от Русия с пандизчиите от " Азовстал " и един от Украйна с Медведчук. Представители на двете страни са се качили на отсрещния аероплан, с цел да открият самоличността на участниците в обмена и да ревизират здравословното им положение.

След осъществяването на тази процедура обменът е минал безпроблемно, оповестява Hurriyet.

Известно е, че командирите на " Азов " ще останат в Турция по покана на турските управляващи до края на войната. Самият президент Реджеп Тайип Ердоган даде гаранции за тяхната сигурност. Според вестника това е било едно от изискванията на размяната от съветска страна.

Какво се случва сега с Виктор Медведчук към момента не е известно, съветските медии мълчат. Самата замяна провокира огромен брой отрицателни мнения в съветското публично пространство, защото не беше равностойна сред страните. Тогава Украйна си върна 215 пленници, в това число и други от бранителите на " Азовстал ", както и няколко задгранични наемници, които се биеха на страна на Украйна. 

В рамките на размяната Русия си върна 55 военнослужещи и Виктор Медведчук, като преди този момент публично беше отречено да се водят каквито и да е било договаряния.

Украинските управляващи задържаха Виктор Медведчук на 12 април при опит да избяга преоблечен с облекла на украинската войска. Той е упрекнат в държавна измяна и нарушение на разпоредбите за водене на война, за което го грози доживотна присъда. Партията му беше също така неразрешена и разпусната, като прокарваща съветските ползи в Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР