Турският външен министър призова за мерки за ядрена безопасност и

...
Турският външен министър призова за мерки за ядрена безопасност и
Коментари Харесай

Турският външен министър призова за мерки за ядрена безопасност


Турският външен министър прикани за ограничения за нуклеарна сигурност и районна денуклеаризация на първата среща на върха за нуклеарната енергетика в Брюксел, като изрази угриженост по отношение на обстановката в Запорожката атомна електроцентрала.

Обръщайки се към срещата на върха, проведена от Международната организация за атомна сила (МААЕ) и Белгия, Хакан Фидан акцентира сериозната нужда от засилени ограничения за нуклеарна сигурност.

„ Срещата на върха съставлява повратна точка във връзка с бъдещето на гражданската нуклеарна сила “, сподели той.

Държавни и държавни ръководители се събраха в белгийската столица, наблягайки решаващата роля на нуклеарната сила за понижаване на потреблението на изкопаеми горива, обезпечаване на енергийни доставки и поощряване на икономическото развиване.

В коментар за амбициозната енергийна тактика на Турция, Фидан очерта прехода на нацията към чиста сила и нейния забележителен принос към енергийната сигурност и намаляване на изменението на климата, заяви вестник " Сабах ".

„ Турция към този момент ползва стабилен енергиен маршрут и тактика за диверсификация на източниците с амбициозна стратегия за преход към чиста сила “, съобщи той.

„ Атомната електроцентрала Akkuyu е нашият водещ план. След като бъде изцяло функционираща, тя ще задоволява на 10% от нашето търсене на електрическа енергия “, добави Фидан.

Относно обстановката със Запорожката атомна електроцентрала, Фидан изрази сериозна угриженост, цитирайки опита на Турция с злополуката в Чернобил.

Позовавайки се на злополуката в Чернобил, той сподели: „ Ние просто не можем да си позволим друга. Турция предприе няколко начинания, с цел да предотврати ужасяващ епизод в югоизточния украински град Запорожие. “

Фидан даде обещание поддръжката на Анкара за начинания, ориентирани към попречване на евентуална злополука в Запорожката АЕЦ и поддържа напъните на генералния шеф на МААЕ за справяне с казуса.

Осъждайки „ потреблението или опасността от потребление на нуклеарни оръжия “, Хакан Фидан уточни, че реториката към „ нуклеарните оръжия хвърля сянка върху нашия общ блян към несъмнено и енергийно чисто бъдеще “.

Той дефинира Близкия изток като " най-стресиращия район " в този подтекст, припомняйки продължаващия спор в Газа и мненията на израелски публични лица по отношение на нуклеарните оръжия.

„ Докато касапницата в Газа продължава, разказът на израелските публични лица за нуклеарните оръжия не може просто да бъде отритнат като необмислен “, акцентира турският външен министър.

„ Следователно Турция повтаря апела си за денуклеаризиране на района, с цел да се избегне възможна конкуренция в нуклеарните оръжия “, добави той.

Фидан изрази признателност на Белгия и МААЕ за организирането на срещата на върха и призна нейната централна роля в оформянето на бъдещето на гражданската нуклеарна сила./БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР