Турският външен министър обсъди развитието на руско-украинската война в телефонни

...
Турският външен министър обсъди развитието на руско-украинската война в телефонни
Коментари Харесай

Чавушоглу покани Лавров и Кулеба на преговори

Турският външен министър разиска развиването на руско-украинската война в телефонни диалози с двете странни

Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу разиска развиването на руско-украинската война с сътрудниците си от Русия и УкрайнаСергей Лавров и Дмитро Кулеба в телефонни диалози през днешния ден.

По данни на външното министерство Чавушоглу и Лавров са засегнали въпроси, разисквани от президента Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин в по-ранен телефонен диалог.

В диалога си с Кулеба Чавушоглу е разискал последните събития в Украйна, допълват от министерството, предава Българска телеграфна агенция.

Запазвайки неутралната си и уравновесена позиция, Турция продължава дипломатическите си старания за деескалация на спора в Украйна, като приканва всички страни да демонстрират въздържаност. Макар че Анкара се опълчва на интернационалните наказания, целящи да изолират Москва, тя също по този начин затвори Босфора и Дарданелите по силата на пакт от 1936 година, което ѝ разрешава да попречи на някои съветски кораби да минават през турските проливи.

Като член на НАТО Турция граничи с Украйна и Русия в Черно море и има положителни връзки и с двете страни. От началото на спора Анкара предложи да посредничи сред двете страни и да бъде хазаин на мирни договаряния, наблягайки поддръжката си за териториалната целокупност и суверенитета на Украйна. След като наскоро назова съветската инвазия недопустимо нарушаване на интернационалното право, Турция деликатно формулира реториката си, с цел да не обиди Москва, с която има тесни връзки в региона на енергетиката, защитата и туризма.

Анкара съобщи, че желае да събере министрите на външните работи на Украйна и Русия за диалози по време на дипломатически конгрес идната седмица в Южна Турция. И Украйна, и Русия показаха подготвеност за такава среща.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР