Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че осъждането от страна

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че осъждането от страна
Коментари Харесай

Чавушоглу: Шведското осъждане на терористичните действия не е достатъчно

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу сподели, че осъждането от страна на Швеция на митинга, извършен в Стокхолм от поддръжници на Кюрдската работническа партия, не е задоволително.

„ Всички видяхме провокациите на ПКК в Швеция. Те не могат да се разминат единствено с наказание, Швеция би трябвало да вземе съответни ограничения. Тя би трябвало да се бори с това. Тази акция се организира тъкмо в центъра на града, покрай кметството “, сподели Чавушоглу на взаимна среща с италианския външен министър Антонио Таяни на конференция в Анкара. Предаването беше направено на страницата на Чавушоглу в Twitter.

„ Подписахме меморандум с Швеция и Финландия. Швеция и Финландия се ангажираха с това, което могат да създадат да вземат поради ползите на Турция преди да се причислят към НАТО. Ние не желаеме нищо повече, нищо по-малко - единствено осъществяване на изискванията на тези подписани Разбира се, вършат се някои изказвания, само че, въпреки това, терористичните организации към момента не престават своята активност и наличие там “, сподели още Чавушоглу.

Той добави, че " действителността е, че тези организации и тези, които ги поддържат, не желаят Швеция и Финландия да се причислят към НАТО ". Или ще си затворят очите за това затруднение по пътя им към НАТО, или ще изпълнят отговорностите си “, сподели министърът.

На 18 май 2022 година Швеция и Финландия аплайваха за присъединение към НАТО, само че Турция блокира този развой, като настоя тези страни да разгласят кюрдските организации за терористични организации, да екстрадират лица, упрекнати в тероризъм или присъединяване в опит за прелом в страната през 2016 година, и да анулират възбрана на доставките на оръжия за Анкара. На 28 юни, преди началото на срещата на върха на НАТО в Мадрид, се организираха диалози сред турския президент Тайип Ердоган, финландския президент Саули Нинистьо, тогавашния министър председател на Швеция Магдалена Андерсон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Беше подписан меморандум, допускащ на Стокхолм и Хелзинки да се причислят към НАТО. Според турския водач Швеция е дала обещание да екстрадира повече от 70 души, забъркани в терористични действия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР