Турският президент ще назначава управителя на централната банка на страната,

...
Турският президент ще назначава управителя на централната банка на страната,
Коментари Харесай

Турският президент ще назначава и управителя на централната банка

Турският президент ще назначава шефа на централната банка на страната, гласи президентски декрет, оповестен в турския държавен вестник през днешния ден, ден откакто Реджеп Тайип Ердоган се закле като първия президент с изпълнителни пълномощия на републиката, съобщи ДПА.

Три указа, оповестени в " Ресми газете ", обрисуват по какъв начин ще бъде преструктурирано турското държавно управление в този момент, откакто Турция приключи прехода от парламентарна към президентска система на ръководство, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Президентът е държавен глава. Властта над изпълнителната власт принадлежи на президента ", гласи първото изречение.

Един от указите декларира, че президентът ще назначава шефа на централната банка за четиригодишен мандат. Досега гуверньорът се назначаваше от Министерския съвет, а мандатът му беше от пет години.

Ердоган подбра членовете на кабинета си, който ще включва и неговия шурей Берат Албайрак като министър на хазната и финансите.

В телевизионно изявление преди изборите на 24 юни Ердоган загатна, че в случай че завоюва, ще упражнява по-голям надзор върху икономическата политика.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР