Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция има

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция има
Коментари Харесай

Ердоган: Турция задължително ще има гражданска конституция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че Турция има потребност от нова конституция, която да размени сегашната, утвърдена след военния прелом през 1980 година, предадоха турските медии.

Ердоган приказва на събитие, отдадено на 154-ата годишнина от основаването на Държавния съвет (висшият административен съд на Турция).

Настана време да проявим воля и да избавим народа ни от настоящата конституция, която " носи духа на наследниците на 12 септември и е плод на преврата ". Задължително страната ни ще има гражданска, свободна и всеобхватна конституция, сподели Ердоган, представен от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Той напомни, че на референдум през 2017 година в Турция бяха признати ремонти на конституцията, въз основата на които през днешния ден в страната действа президентска система на ръководство.

По думите му ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) неведнъж е предложила да бъде призната нова конституция, предава Българска телеграфна агенция.

Освен това предлагахме да бъде основана комисия за разискване на плана за нова конституция с еднообразно посланичество на всички партии, само че всички наши опити бяха напразни поради несъгласието на опозиционните партии, сподели Ердоган.

Турският президент неведнъж е приказвал за нуждата от приемането на нова конституция до 2023 година, когато ще се празнува 100-годишнината от основаването на Република Турция.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР