Морските стражи застъпват от 1 юни с ново работно време

...
Морските стражи застъпват от 1 юни с ново работно време
Коментари Харесай

Без голи жени на плажа в Бургас

Морските стражи застъпват от 1 юни с ново работно време и не трябва да се разсейват
Да няма монокини на плажа в Бургас - това е една от главните забрани, които ще важат и това лято, увериха спасители пред “Труд news ”. Мярката е част от Моралния кодекс за плажуване, който преди няколко години бе написан от представители от църквите и други организации в града.

Плажният сезон в Бургас стартира на първи юни, когато по линията към този момент ще дежурят спасители. Първоначално те ще са единствено на два поста, или четири спасителя, плюс кола за спешна помощ с здравна сестра. Така поетапно ще се усилват, а на 1 юли към този момент всички ще са по вишките, към медицинският екип ще има и доктор. Морските стражи това лято ще са с ново работно време. Те ще са на вишките от 9 часа заран до 18:30 часа следобяд. Досега бяха на работните си места от 8 до 18 часа.

“До края на седмицата от Министерството на туризма ще спуснат публично какво ще е работното време ”, споделиха пред наш екип морските стражи.

Те показаха, че възбраната за монокини се съблюдава първо, тъй като плажуващите по този начин дами разсейват спасителите и те не могат да си правят работата, и второ - тъй като плажът е цялостен с деца и не е обичайно. “Жени по монокини предишното лято нямаше. От 4-5 години, те внезапно понижиха ”, обясниха още спасителите. По думите им, взрив на монокини имало единствено за къс интервал - в първото лято след пандемията, когато на плажа “паднали облекла и задръжки ”, поради дългата карантина и жаждата за независимост, само че в този момент към този момент всичко е в границите на допустимото.

Сезонът в Бургас стартира и без Евин плаж. Вече години наред няма ограждения в единия завършек на Северната линия, където преди години дамите трупаха загар по Евино облекло. До тях беше и Адамовият плаж.

Според друга възбрана от кодекса, самите спасители не би трябвало да смъкват мацки в работно време. Стражите от своя страна също се кълнат, че към този момент не са гларуси. С климатичните промени, морето се е изменило. Има доста подводни течения и те непрестанно би трябвало да са нащрек, да не стане някоя пакост с летовниците измежду вълните.

Според морските спасители, би трябвало да има повече младоци, които да се ориентират към специалността им. Заплащането обаче не е доста атрактивно, а и младите избират по-лек ангажимент - примерно да са на басейните, където няма мъртво неспокойствие и работата не е толкоз напрегната.

За сезона
Кърпят дупките по Аспаруховия мост
Морската градина с ново осветяване и чешми



Даниела Фархи,
Труд news, Варна

Спешни кърпежи на дупки по улиците започнаха в петте региона на Варна, оповестиха от пресцентъра на Общината. Само в централния “Одесос ” рехабилитацията ще обхване над 5000 кв. м пътна настилка. Кърпежите на сериозни сектори са предоставени след обходи и инспекции на място, както и въз основа на получени сигнали от жители. Приоритет е и запълването на дупки по Аспаруховия мост, което се чака да завърши до края на идната седмица.

С ново осветяване посреща летния сезон Морската градина. В историческата є част са сменени 260 лампи, пуснати са и публичните чешми.

Изследват водата за Ешерихия коли
Нашите плажове в топ 5 по сигурност в Европа


Качеството на крайбрежните води е по-добро спрямо вътрешните води.

Най-голям дял на отлични води за къпане се следи в Кипър (97,6%), Австрия (96,9%), Хърватия(96,7%) и Гърция(96,9%), оповестиха в отчет от Европейската организация за околна среда (ЕАОС) в съдействие с Европейска комисия. България е незабавно след Гърция с 94,8% от места за къпане, които дават отговор на най-строгите стандарти на Европейския съюз за “отлично ” качество.

В оценката се акцентира къде плуващите могат да намерят безвредни места за къпане в Европа това лято. Водата се изследва за Ешерихия коли и Ентерококи. Оценката е ориентирана особено към сигурността за къпане посредством наблюдаване на бактерии, които могат да причинят болести при хората, а не върху общото качество на водата. 89% в Европа от класифицираните крайбрежни зони за къпане са с чудесно качество спрямо малко под 79% от вътрешните водоеми.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР