Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Израел трябва

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Израел трябва
Коментари Харесай

Ердоган: Докато не бъде създадена суверенна палестинска държава, няма да има мир в региона

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че Израел би трябвало да разреши на филантропичната помощ да влезе в линията Газа през египетския пропускателен пункт Рафах, откакто първият аероплан с турска помощ дойде в Египет, съобщи Ройтерс.

Ердоган, който приказва на церемонията по закриването на Четвъртия Турско-африкански бизнес и стопански конгрес в Истанбул, уточни, че Турция ще продължи да изпраща помощи за Газа в съдействие с Египет и че турските управляващи не престават контактите за освобождение на заложници и намиране на решение на рецесията.

" Обезпокоени сме от опцията напрежението да нарасне и да се популяризира в района. Прекъсването на електричеството, водата и храната на 2 милиона души, блокирани на 360 квадратни километра, е нарушаване на най-основните човешки права. Приканваме всички страни да договарят първо за преустановяване на огъня, а по-късно за реализиране на дълготраен мир ", сподели турският водач, представен от турския частен ефирен канал НТВ.

Президентът съобщи, че Турция не приема набези като бомбардирането на джамии, лечебни заведения и цивилни селища.

" В момента в Газа се избиват дами, деца, майки, всички наред. Никой не се тревожи за това, само че ние се тревожим ", уточни президентът, като добави, че тази заран Турция е изпратила аероплан с филантропична помощ на египетското летище Ал Ариш с медикаменти, трайни храни, консерви, памперси и медицински консумативи.

" Ще продължим да доставяме филантропична помощ за Газа. Приканваме всички страни да договарят първо за преустановяване на огъня, а по-късно за реализиране на дълготраен мир ", добави той.

По думите на президента на Турция сега " Газа е потисната и жертва ", до момента в който за Израел тъкмо в този момент не се касае за сходно положение.

" Изпращането на самолетоносач не способства за мира. Държавният секретар на Съединени американски щати беседва с моя външен министър и сподели: " Аз подобавам към Израел не като външен министър, а като евреин ". Що за политик е това? ", попита турският водач и продължи с въпросите: " Щом вие казвате това, какво ще стане, в случай че различен съобщи, че подхожда към района като мохамеданин? ".

Ердоган добави още в изявлението си, че във връзка с израелските дипломатически представителства в Турция са взети всевъзможни ограничения за отбрана.

" В подобен интервал всичко може да се случи. Докато не бъде основана суверенна палестинска страна, няма да има мир в района ", сподели той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР