Турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис
Коментари Харесай

Ердоган отговари на гръцката молба за помощ от САЩ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган укори гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис за това, че съгласно известията е потърсил поддръжка от Вашингтон на фона на напрежението сред Анкара и Атина.

" Гръцкият министър председател търси помощ от Съединени американски щати. Срещу кого? Срещу Türkiye. Каквото и да вършиме, ние ще продължим и сме подготвени да създадем всичко належащо ", съобщи Ердоган по време на конференция в Анкара във вторник.

Изявлението последва медийни изявления от предходната седмица, съгласно които Мицотакис е декларирал пред кабинета си, че е убеден, че Гърция има поддръжката на Съединени американски щати и Европейски Съюз против Турция.

Също във вторник гръцкият министър председател одобри в Атина делегация от американски законодатели, водена от ръководителя на Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите Адам Смит. По време на диалозите Мицотакис приветства " извънредно положителното равнище " на гръцко-американските връзки, в това число напредъка във военното съдействие. Той също по този начин настоя, че Гърция " няма да одобри нарушение на нейния суверенитет или суверенни права " от страна на Турция.

Въпреки че и двете страни са членки на НАТО, връзките сред Турция и Гърция са сложни и се усложняват, наред с другото, от разногласието за правата за изследване на минерали в Източното Средиземноморие и съперничещите си териториални искания в Егейско море.

Напоследък напрежението сред двете съседки нараства, като Анкара упреква Атина, че милитаризира островите в Егейско море, близо до турския бряг. Гърция твърди, че е работила единствено в отговор на нападателната политика на Турция.

По време на телевизионно изявление предходната седмица Ердоган съобщи, че просто не може да има съпоставяне сред Турция и Гърция във връзка с тяхното значение за НАТО. Съединени американски щати " не могат да намерят различен съдружник като Турция ", твърди той.

 Снимка: Getty
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР