Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря в събота по телефона

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря в събота по телефона
Коментари Харесай

Ердоган и Макрон ще разубеждават Тръмп за Ерусалим

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беседва в събота по телефона с френския си сътрудник Еманюел Макрон за решението на Вашингтон да признае Ерусалим за столица на Израел.

Двамата се договорили със взаимни старания да се опитат да убедят Съединени американски щати да трансформират решението си.

По-рано турският президент е разговарял по тази тематика с президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Казахстан Нурсултан Назарбаев и на Ливан Мишел Аун.

Очаква се съветският президент Владимир Путин също да разиска с Ердоган тематиката за Ерусалим по време на визитата си в Турция на 11 декември. По-рано двамата показаха по телефона безпокойството си от този акт на Вашингтон.

" Съдбата на Ерусалим не може да бъде оставена на окупаторска страна, която узурпира палестински земи от 1967 година без да зачита закон и нравственост ", разяснява турският президент, допълвайки, че " Ерусалим за нас е (като) зеницата на окото ".

По-рано в събота стана ясно, че палестинският водач Махмуд Абас отхвърля да одобри вицепрезидента на Съединени американски щати Майкъл Пенс, който идва в Израел и палестинските територии през втората половина на декември.

" Няма да има среща с американския вицепрезидент в Палестина ", съобщи Мажди ал Халиди, дипломатически консултант на Абас, представен от Агенция Франс Прес.

Обявеното в сряда от американския президент Доналд Тръмп решение да разгласи Ерусалим за столица на Израел провокира в палестинските територии демонстрации и кървави конфликти с израелските сили, напомня организацията.

" С решението си за Ерусалим Съединените щати пресякоха всички червени линии ", акцентира съветникът на Абас.

В четвъртък Белият дом оцени като " контрапродуктивно " вероятно отменяне на срещата, планувана с Пенс на Западния бряг, палестинска територия окупирана от израелската войска от 50 години.

Представител на партията на президента Абас съобщи по-рано пред Агенция Франс Прес, че " американският вицепрезидент не е добре пристигнал в Палестина ". " Президентът Абас няма да го одобри заради решението (за Ерусалим) ", съобщи Джибрил Раджуб.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР