Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова в събота за референдум

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова в събота за референдум
Коментари Харесай

Ердоган предложи референдум за правото на хиджаб

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани в събота за референдум по дългогодишния проблем на страната със забрадките на фона на политически спор по въпроса с основния опозиционен водач.

Говорейки по време на гала по откриването на здравни заведения в източната провинция Малатия, Ердоган провокира водача на главната опозиционна Републиканска национална партия (CHP) да отнесе въпроса за въвеждането на закон за отбрана на правото да се носи кърпа в публични институции „ пред хората “, написа вестник Cumhuriyet.

Лидерът на CHP по-рано този месец даде обещание да предприемезаконови стъпки за закрепване на правото на дамите да носят ислямски забрадки,което провокира дълготраен политически спор по надълбоко разделящ въпрос преди парламентарните и президентските избори през идната година.Ердоган отговори, като прикани за решение на конституционно равнище, като в същото време настоя, че казусът е решен по време на неговото ръководство.

Проблемът със забрадките и законодателството в поддръжка на ислямското облекло е противоречив измежду секуларистките гласоподаватели на CHP и обичайно получава дребна поддръжка.

Турция забрани носенето назабрадки в публични институциислед военния прелом от 1980 година в ход, който засегна академични личен състав, студенти, юристи, политици, лекари и чиновници в обществения бранш.

„ Това е първият път, когато разгласявам това. Нека отнесем този въпрос на референдум, щом е толкоз елементарно за вас “, сподели Ердоган, обръщайки се към водача на CHP. „ Ако този въпрос не може да бъде решен в Народното събрание, дано хората вземат решение.``

Парламентът на Турция през 2008 година анулира десетилетна възбрана в университетите - ход, воден от Ердоган, който депутатите от CHP, в това число Кълъчдароглу, се пробваха несполучливо да блокират във висшия съд на страната.През 2013 година страната анулира възбраната дамите да носят забрадки в държавните институции като част от промените на държавното управление на Ердоган, целящи да укрепят демокрацията.

Това се случва на фона на размириците и бруталните митинги в Иран, където хората се борят за правото на дамите да не носят хиджаб.

Припомняме по какъв начин иранката Джаки Сингх показа видео, което възпламени мрежата. В него дръзката дама захвърля хиджаба, който покрива красивото й тяло и лице, а по-късно опитва сразлични тоалети, които акцентират хубостта й.

В края на видеото смелата Джаки остава напълно гола, като това е проява на неналичието на правона дамите в Иран да вършат с телата си каквото намерят за добре, което по формулировка е изконно право на всяко човешко създание. Не такава е ситуациятанатова място, което е спряло своето светско развиване преди към 10 века.

" Моето тяло - моят избор " е не просто съвременна наклонност в обществените мрежи, а модерна гражданска война. Борба за естествен живот, равни човешки права и самостоятелност. Борба за спасението на майките, дамите в Иран, които до този миг бяха унизително третирани като предмети. Борба за фундаментални промени, от които зависи дали идващите поколениямомичета в Иран ще носят на плещите си тежкото задължение на забравата.

Случващото се в Иран ще остане в историята, записано със златни букви, защотото е лицето напрехода към съществени промени, които, надяваме се, ще трансформират в световен аспект закостенялото разбиране, че дамата е по-малко човек от мъжа и ще изкоренят или най-малко минимизират този проблем.

По време на демонстрациите в Иран доста известни персони и не самоотрязаха косите си в символ на съпричастност. Доста от потребителите в обществените мрежи откриха този акт за неправилен, некоструктивен и двуличен даже, само че моралната поддръжка е също толкоз нужна, колкото са нужни и офанзивните дейности в сърцето на Техеран, които извоюват независимост с кръв, сълзи и изубени животи.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР