Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Европейския съюз да подкрепи

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Европейския съюз да подкрепи
Коментари Харесай

Реджеп Ердоган: Европа трябва да подкрепи либийското правителство в Триполи

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани Европейския съюз да поддържа интернационално приетото либийско държавно управление в Триполи преди конференцията за Либия в Берлин, заяви Българска телеграфна агенция.

В публикация, оповестена в уеб страницата Политико в събота, Ердоган съобщи, че европейските водачи би трябвало да приказват малко по-малко и да се концентрират върху предприемането на съответни стъпки в раздираната от спор северноафриканска страна.

Реджеп Ердоган ще се причисли към водачи от Русия, Запада и арабските страни, както и ръководители на противопоставените либийски фракции в столицата на Германия на следващия ден в опит да се прекратят продължаващите девет месеца сражения към либийската столица Триполи. Примирие с посредничеството на Турция и Русия бе наложено преди една седмица, въпреки да има известия за продължение на сраженията. Турция поддържа подкрепяната от Организация на обединените нации администрация в Триполи, водена от Файез ел Сарадж, и изпрати в Либия войски по-рано този месец, с цел да им помогне в борбата с основаните на изток сили, водени от военачалник Халифа Хафтар.

Чуждестранните бойци би трябвало да изоставен Либия, прикани пратеникът на Организация на обединените нации

В публикацията Ердоган назовава Хафтар "военен деспот " и "заговорник за прелом ". Той споделя, че неуспехът да се поддържа Сарадж ще бъде изменничество за европейските полезности и неточност с исторически размери. Ако държавното управление в Триполи падне, Либия ще се трансформира в плодородна почва за нова поява на екстремисти като "Ислямска страна " и Ал Каида, съобщи Ердоган.

Продължаващата неустойчивост също ще породи миграция от Либия към Европа през Средиземно море. Гражданската война в Либия служи като лакмусов тест за Европейски Съюз, добави турският президент. Ще крепят ли европейските водачи демократичния международен ред пред лицето на следващо нахлуване? Или ще абдикират от своите отговорности, както направиха в Сирия, с цел да гледат в профил по какъв начин рецесията се разпростира, сподели Ердоган.

Германия събира основни участници в дългогодишния спор в Либия в опит да ограничи задграничната военна интервенция, да втвърди примирието и да помогне за възобновяването на политически развой за установяване на бъдещето на Либия. Правителството на Сарадж е подкрепяно от Турция, Катар и Италия, до момента в който Хафтар е подкрепян от Египет, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Франция. Руски наемници се борят дружно със силите на Хафтар, макар че Москва резервира връзки и с двете страни в спора.

Европейски Съюз понижава фрапантно предприсъединителната помощ за Турция

Ердоган прикани Европа да работи с Турция, до момента в който образова либийските сили. Европа се намира на кръстопът. И на този исторически кръстопът тези, които работят за мир, би трябвало да бъдат смели и да създадат всичко по силите си, с цел да прекратят насилието, прикани турският президент. Европа може да разчита на Турция, остарял другар и съдружник, за постигането на тази цел, съобщи Ердоган.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР