Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна на 17 ноември на

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна на 17 ноември на
Коментари Харесай

„Фокусите на Ердоган“. Какви ключове към Германия има турският президент?

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган дойде на 17 ноември на посещаване в Германия, подготовката за което мина в доста напрегната атмосфера. Отношенията сред двете страни минават през сложни времена, откогато някогашният канцлер Герхард Шрьодер, с който турският президент имаше близки другарски връзки, загуби поста си.

Ангела Меркел, която го смени, просто търпеше Ердоган, тъй че по време на нейния мандат степента на взаимно съгласие сред Берлин и Анкара падна до може би най-ниската точка в новата история. Така че на турския фронт нейният предходник остави на сегашния канцлер Олаф Шолц в действителност мъчно завещание.

Да се твърди обаче, че единствено Германия е отговорна за утежняването на турско-германските връзки, също би било незаслужено. Коварният по ориенталски Ердоган, който прекомерно фриволно се отнася към дадената дума и изповядва прословутия принцип на „ многовекторността “ в интернационалната политика, в действителност има необикновен гений да настройва хората против себе си.

Добре познатите „ фокуси “ от 2020 година, когато няколкостотин хиляди незаконни мигранти изтекоха през отворените от Турция „ прозорци “ на границата с Европейски Съюз, властническите трендове във вътрешната политика, несъразмерната грубост в връзките с опозицията и острите антиизраелски изказвания, граничещи с антисемитизъм, направени в навечерието на визитата, никога не прибавиха точки за турския водач в очите на европейските водачи.

Затова договарянията в Берлин сред Ердоган и Шолц изначално не бяха замислени като среща на остарели другари. Единственият въпрос беше дали връзките сред Берлин и Анкара ще ударят още едно дъно.

С недодялан език като оповестяването на ръководещия режим на еврейската страна за „ фашистки “ и присвояването на купата „ борци за независимост “ на бандитите от Хамас, Ердоган в действителност отиде прекомерно надалеч. Освен това за сходни изказвания, съгласно немското законодателство, което реагира доста мъчително на сходна изразителност, във федералната република те могат освен да бъдат подложени на обществен остракизъм, само че и да получат напълно действителна присъда затвор.

Ясно е, че Ердоган не е бил застрашен от вероятността за близко запознанство с немски затвор, само че самият факт на повторение на сходни спорни пасажи може да докара до сериозен дипломатически скандал. Ако се беше опитал да каже нещо сходно на взаимна конференция, немският канцлер сигурно щеше да реагира остро на това.

Недоброжелателите към момента упрекват Шолц, че той мигновенно не е поставил на място палестинския водач Махмуд Абас, когато той, по време на посещаване в немската столица предишния август, разгласи „ Холокоста на палестинския народ в Газа “. Така че, в случай че сходен спор сред двамата водачи се случи обществено, това сигурно ще охлади още повече така и така надалеч от идеалните германо-турски връзки.

Нямаше обаче особена причина Шолц да ядосва турския водач с патетични лекции за природата на демокрацията в стила на Аналена Бербок. С ключове за граничните пунктове по Средиземно море и милион и половина германци с турски паспорти, Ердоган познава доста добре мъчителните точки на колегата си и има способността да въздейства непосредствено върху немската вътрешна политика.

Ако турският президент отвори границите за още един милион бежанци от Близкия изток, които сигурно ще изберат Германия като последна точка на своето поклонение за добре сит и благополучен живот в Европейски Съюз, рейтингът на ГСДП на парламентарните избори през 2025 година ще доближи исторически антирекорд.

Разбира се, Шолц, от своя страна, имаше няколко аса в ръкава си, защото добре осъзнаваше какъв брой обезверено се нуждае турският водач от милиарди долари дотации от Европейски Съюз, с цел да възвърне страната след опустошителното земетресение, както и от другите лелеяни „ щения “ на Ердоган.

Сред тях особено място заемат опростяването на визовия режим на страните от Европейски Съюз за турски жители, митническите облекчения за турски артикули на европейския пазар и няколко десетки самолета Typhoon Eurofighter за националните турски Военновъздушни сили, доставката на които за Анкара от Испания и Англия беше блокирана от Берлин.

На взаимна конференция в петък вечерта взаимната злост на двамата водачи се виждаше с просто око. Въпреки това, страните, осъзнавайки, че имат потребност една от друга, въпреки всичко взеха решение да не влизат в борба обществено и да не се концентрират върху несъгласията.

„ Г-н президент, не е загадка, че имаме доста разнообразни възгледи за палестинско-израелския спор. Ето за какво нашите договаряния са толкоз значими и в изключително сложни моменти ние просто се нуждаем от пряк разговор между тях “, сподели Шолц. Той също по този начин похвали турския водач за ролята му в организирането на зърнената договорка и градивната му позиция за влизането на нови членове в НАТО.

Тогава Ердоган нямаше никакви възражения и страните отидоха на обща вечеря, видимо градивна. Случилото се зад затворените порти обаче изглеждаше в цялостен контрастност с обществената игра.

Само няколко часа след визитата си в Берлин Ердоган, завърнал се в родината си, още веднъж остро атакува Израел, като в това време си спомни Бундеспрезидента и Бундесканцлера с една недобра дума.

„ Израел е терористична страна и нейният министър председател Бенямин Нетаняху е цялостен неудачник /губещ/. Надявам се, че Израел ще се отърве от него, както и всички евреи по света “, сподели турският президент, говорейки на общото заседание на Турския народен студентски съюз в Истанбул, съгласно Анадолската организация.

Говорейки за срещите си с канцлера Олаф Шолц и немския президент Франк-Валтер Щайнмайер, турският водач не спести думите си: „ Западните страни, обвързани с империалистическите идеали на кръстоносците, се държат дружно. В това се убедих при визитата си в Германия. Германският президент отразява същия метод на мислене. "

Очевидно в Берлин страните, откакто съумяха да съблюдават дипломатическа вежливост, не съумяха да намерят действителни точки на доближаване на ползите. Или Шолц отхвърли на Ердоган идващия субсидиран транш, базирайки се на обстоятелството, че в немския бюджет към този момент се е образувала голяма черна дупка заради прекомерно великодушната помощ за Украйна.

Може би едно позвъняване от по-големия му брат от Вашингтон мощно е разубедило бундесканцлера да помогне на своенравния и прекомерно „ многовекторен “ турски президент в устрема му за възобновяване на флота на националните Военновъздушни сили.

По един или различен метод наподобява, че германо-турските връзки са обречени да продължат да вървят надолу.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР