Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново заяви днес, че Турция

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново заяви днес, че Турция
Коментари Харесай

Ердоган: Няма да се откажем нито от Украйна, нито от Русия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган още веднъж съобщи през днешния ден, че Турция няма желание да се откаже нито от Украйна, нито от Русия на фона на продължаващата съветска инвазия на украинска територия, заяви турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

" Няма да се откажем нито от Украйна, нито от Русия ", съобщи Ердоган след съвещание на турското държавно управление, на което е била обсъждана и обстановката в Украйна.

" Страшното се случи, оръжията гръмнаха. Наистина сме тъжни ", уточни още турският водач.

По думите на президента сега турските управляващи поставят старания за евакуацията на своите жители от Украйна, които ще бъдат откарани с влакове до Румъния, а оттова - към Турция. " Досега пет хиляди наши жители са отпътували от Украйна ", уточни той. Според изнесените данни Турция има към 20 хиляди свои жители в страната.

Президентът засегна и въпроса за Конвенцията от Монтрьо, която контролира режима на прекосяване през проливите Босфора и Дарданелите сред Средиземно и Черно море.

" Решени сме да използваме пълномощията, които Конвенцията от Монтрьо дава на нашата страна ", уточни той.

Вчера турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу съобщи, че спорът в Украйна е прераснал в положение на война и че Турция ще ползва съгласно това Конвенцията от Монтрьо, съгласно която членката на НАТО има надзор върху прекосяването на плавателни съдове сред Средиземно и Черно море.

След като Русия стартира военните дейности в Украйна, Киев изиска от Турция да затвори проливите си за съветски бойни кораби по силата на Конвенцията от Монтрьо. Съгласно този документ във военно време или когато е застрашена от експанзия, страната има право да затвори протоците за всички задгранични военни кораби.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР