Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи руския президент Владимир Путин

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи руския президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Ердоган: В ООН има двама опитни политици - аз и Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган дефинира съветския президент Владимир Путин и себе си като най-опитните политици в Общото заседание на Организация на обединените нации. Той съобщи това в оповестено нощес изявление за турската телевизия, съобщи ТАСС.

" Ще го кажа пределно ясно, все още в Общото заседание на Организация на обединените нации има единствено двама в действителност опитни политици, допустимо е да има и други, само че не си припомням: това сме Путин и аз. Защото и двамата сме били както министър председатели, по този начин и президенти, постигнали сме много, само че напред има още доста задания ", сподели той в изявлението, видеозапис от което беше оповестено на страницата на малкия екран в Туитър, предава Българска телеграфна агенция.

Ердоган отбелязва и добре урегулираното съдействие на Турция с Русия по сирийския въпрос. Той показва, че " специфичните връзки " с Путин и тесните контакти сред външнополитическите ведомства на двете страни са помогнали да бъде реализиран прогрес в тази сфера, в частност да бъдат проведени междусирийските договаряния в Сочи предходната година.

Междувременно, общото заседание на Организация на обединените нации одобри с нормално болшинство резолюция, призоваваща за неотложно и цялостно извеждане от Приднестровието на съветските военни, влизащи в състава на миротворчески сили там, съобщи ТАСС.

За документа гласоподаваха 64 страни, срещу 15, а 83 се въздържаха. Проекторезолюцията беше направена от Молдова в съавторство с Грузия, Канада, Латвия, Литва, Румъния, Украйна и Естония.

В документа се предлага на Общото заседание " да включи в предварителния дневен ред на 73-тата си сесия точка, озаглавена " Пълно извеждане на непознатите въоръжени сили от територията на Република Молдова ". Авторите считат за належащо " Русия да бъде настоятелно приканена без ангажименти и по-нататъшни забавяния да завърши проведеното извеждане на оперативната група съветски войски и въоръжение от територията на Република Молдова ". Текстът на резолюцията е представен въз основа на документалната база на Организация на обединените нации.

" Изразяваме страдание по отношение на това гласоподаване ", сподели първият заместител непрекъснат представител на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски. " Проблемът се политизира ненужно таман в миг, когато в договарянията сред Кишинев и Тираспол се очерта прогрес. "

Русия внесе предложение гласуването на проекторезолюцията да бъде отсрочено за по-подробно разискване, само че то беше отхвърлено.

Върховният комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди прикани Европейски Съюз да " откри нов и обединен метод " към миграцията и даването на леговище и съобщи, че това е постижимо, съобщи Ройтерс.

Гранди споделя това в изказване, публикувано преди срещата на върха на Европейски Съюз идната седмица.

По думите му са нужни гаранции, че хората в неволя в морето ще бъдат спасявани и откарвани на брега по предсказуем метод. Европа към този момент не е в плен на голям миграционен напор през Средиземно море, както беше през 2015 година, съобщи той.

" Днес приканвам европейските страни да се възползват от тази опция да намерят нов и обединен метод, който да дава отговор на общите потребности на всички страни да могат да ръководят границите си и миграционната си политика, по метод, който по едно и също време да дава отговор на европейските и интернационалните стандарти за даване на леговище, произлезли от Втората международна война ", показва комисарят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР