Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция ще отложи

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция ще отложи
Коментари Харесай

Турция отлага нахлуването в Сирия, Ердоган приветства решението на САЩ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че Турция ще отсрочи военната интервенция против сирийските кюрди в Североизточна Сирия, откакто той " внимателно " приветства решението на Вашингтон да изтегли войските си от региона, оповестява " Ройтерс ".

За Анкара ходът на Съединени американски щати отстранява източник на търкания с американците. Ердоган от дълго време остро подлага на критика съдружника си от НАТО поради дейностите им Североизточна Сирия, където Вашингтон поддържа сирийските кюрдски бойци " Отряди за отбрана на народа ".

Турция преглежда " Отрядите за отбрана на народа " като терористична формация и отклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която се бори с турската страна на територията на самата Турция.

Ердоган разгласи проекти през предходната седмица за започване на интервенция източно от река Ефрат в Северна Сирия, с цел да прогони " Отрядите за отбрана на народа " от региона, която в по-голямата част те управляват.

Тази седмица той съобщи, че интервенцията може да стартира във всеки миг. Но през днешния ден той цитира решението на Съединени американски щати и телефонен диалог с Тръмп като причина да изчака.

" През идващите месеци ще забележим действен жанр, целящ ликвидирането на " Отрядите за отбрана на народа " и ДАЕШ в Сирия ", подчертал Ердоган в тирада в Истанбул.

Ердоган е приветствал решението на Доналд Тръмп за изтеглянето на бойците, наричайки го " най-ясното и най-окуражаващото изказване " от Вашингтон. Той декларирал обаче, че Турция остава внимателна, имайки поради " отрицателния опит от предишното ".

Той от дълго време подлага на критика американската политика в Сирия.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу сподели по-рано през днешния ден, че Съединени американски щати би трябвало да координират с Анкара изтеглянето от Сирия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР