Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че ще се опита

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че ще се опита
Коментари Харесай

Ердоган обеща да подкрепи Швеция за НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че ще се опита да улесни парламентарната ратификация на участието на Швеция в НАТО, доколкото е допустимо, само че добави, че Стокхом към момента не е подхванал задоволително дейности против кюрдските бойци, намиращи се на шведска територия, предава Ройтерс, цитиранаот.

Ердоган внесе законопроект за утвърждение на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО в Народното събрание за ратификация предишния месец, ход, приветстван от Алианса и от Стокхолм. Турция в началото повдигна възражения че Швеция подслонява групи, които Анкара счита за терористични.

Говорейки пред кореспонденти по време на противоположен полет от Казахстан, Ердоган сподели, че Стокхолм е подхванал някои стъпки във връзка с митингите, проведени от неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК), както и по отношение на оръжейното ембарго против Турция, само че не и във връзка с дейностите на ПКК в Швеция.

" Нашето обвързване беше да внесем това в Народното събрание на първия стадий, ние го направихме ", цитира телевизия Haberturk думите му пред кореспонденти в самолета.

Ердоган също сподели, че плануваните диалози в Народното събрание по отношение на държавния бюджет на Турция за 2024 година в този момент ще имат приоритет, което допуска, че утвърждението на участието на Швеция в НАТО може да не стане бързо.

" Но ние ще се опитаме да улесним работата (по утвърждението на кандидатурата на Швеция за НАТО), доколкото е допустимо. Ще се опитаме да покажем позитивни старания, доколкото можем в този миг, стига нашите сътрудници да подходят позитивно към нас. "

Законопроектът би трябвало да бъде утвърден от комисията по външни работи на Народното събрание преди гласоподаване в пленарната зала. След това Ердоган би трябвало го подпише като закон.

Запазилите дълго време своя неутралитет Швеция и Финландия аплайваха за присъединение към НАТО предходната година, с цел да укрепят сигурността си след нахлуването на Русия в Украйна. Членството на Финландия беше утвърдено през април, само че кандидатурата на Швеция беше арестувана от Турция и Унгария.

Кандидатурата на Швеция беше блокирана в унгарския парламент от предходната година, като ръководещата партия ФИДЕС съобщи, че няма опасност за сигурността на Швеция и обърна внимание на неоснователните съгласно нея обвинявания, че подкопава демокрацията в Унгария.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР