Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и папа Франциск разговаряха по

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и папа Франциск разговаряха по
Коментари Харесай

Ердоган разговаря с Папата и го похвали, че изобличава насил...

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и папа Франциск разговаряха по телефона през днешния ден и разискаха продължаващите набези на Израел против палестинските територии.

По време на диалога им, съгласно изказване на турската дирекция за връзки, Ердоган сподели, че в Палестина се прави безчовечие, добавяйки, че нападенията на Израел са освен против палестинци, само че и против всички мюсюлмани, християни и човечеството.

Освен че блокира достъпа до джамията Ал-Акса и църквата при „ Гроба Господен “, Израел лимитира свободата на поклонение, убива почтени цивилни в палестинските земи, нарушава човешкото достолепие, сподели Ердоган.

По отношение на израелските офанзиви против палестинци турския президент акцентира, че посланията и реакциите на Папа Франсис в тази тенденция оказват помощ за активизирането на християните, както и на интернационалната общественост, което е похвално.

Ердоган добави, че цялото човечество би трябвало да се сплоти против противозаконните и безчовечен практики на Израел, които нарушават статута на Йерусалим и заплашва районната сигурност.

Той означи, че Турция е осъществила интензивна дипломация на всички съответни интернационалните платформи, изключително в Организация на обединените нации, само че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации не може да прояви нужното възприятие за отговорност.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани да се постави завършек на „ безсмисления кръг от кръвопролития, гнет и заличаване “ и да се върне към договаряния за решение на спора с две страни, защото Израел продължава да нападна палестинските цивилни в Газа.

" Настоящите военни дейности са извънредно ужасяващи. Този финален кръг на принуждение единствено поддържа цикъла на гибелта, разрушенията и отчаянието и избутва по-далеч към хоризонта всевъзможни очаквания за общуване и мир ", сподели Гутериш по време на обръщението си към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (ССООН).

ССООН се срещна за трети път, с цел да разиска ескалиращото напрежение сред Израел и Палестина и скорошните въздушни набези на Израел против Газа.

Гутериш съобщи, че е " ужасяващ " от гибелта на палестински цивилни, в това число дами и деца, в Газа. Той също по този начин " осъди " израелските жертви от ракети, изстреляни от Газа.

Около 200 души бяха убити в Газа от израелски бомбардировки и 10 души бяха убити в Израел от войнствени ракети през последната седмица на боевете.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР