Турският президент Реджеп Ердоган стартира неофициално кампанията си за предсрочните

...
Турският президент Реджеп Ердоган стартира неофициално кампанията си за предсрочните
Коментари Харесай

Първа предизборна проява на турския президент Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган започва импровизирано акцията си за предварителните избори на 24-и юни в Измир - цитадела на опозиционната Народнорепубликанска партия. Опозицията отива на вота разединена, предстоящото обединяване към кандидатурата на някогашния президент Абдула Гюл не се състоя и той разгласи, че няма да се включи в конкуренцията.

Междувременно националистическата групировка Велик съюз влезе в коалиция с ръководещата Партия на справедливостта и развиването и Партията на националистическото деяние.

В Измир Реджеп Тайип Ердоган даде обещание победа над опозицията на президентските и парламентарни избори през юни. Те бяха изтеглени с повече от година с претекст, че страната се нуждае от по-силна президентска институция за справяне с икономическите провокации и спора в Сирия. След вота влизат в действие признатите на референдум конституционни промени за прекосяване към президентско ръководство.
Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Опозиционните партии са захласнати само от мисълта да се отърват от Ердоган. Мислят си, че в случай че него го нямаше, хората ще стартират да се отнасят към тях с огромно почитание.
Бившият президент Абдулах Гюл пожела на Турция народна власт, съблюдаване на човешките права и независимост на словото като намек за недостиг на тези полезности. Той е съосновател на партията на президента Ердоган, а през 2014-а в негова изгода не се кандидатира за втори президентски мандат.
 Абдулах Гюл Абдулах Гюл © Българска телеграфна агенция
Не се сбъднаха упованията, че в този момент ще го поддържа трипартиен опозиционен блок. Кемалистите от Народнорепубликанската партия и националистите от нововъзникналата Добра партия не одобриха тази самодейност на ислямистите от Партията на щастието.
Абдулах Гюл: Видно е, че няма необятен консенсус или предпочитание по моята кандидатура. Ето за какво въпросът към този момент не е на дневен ред.
Разединението в опозицията улеснява успеха на президента Ердоган. Въпреки това сондажите към този момент предвиждат, че той няма да получи нужните 51 % на първи тур.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР