Турският премиер Бинали Йълдъръм призова ислямския свят незабавно да преразгледа

...
Турският премиер Бинали Йълдъръм призова ислямския свят незабавно да преразгледа
Коментари Харесай

Турция: Израел и САЩ взривяват мира в Близкия Изток

Турският министър председател Бинали Йълдъръм прикани ислямския свят неотложно да преразгледа връзките си с Израел поради вчерашните конфликти на границата с линията Газа, съобщи БГНЕС.
В обръщението си към депутатите от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) той акцентира, че държавното управление уверено осъжда Израел след открития огън по палестинците, участници в мирната проява през вчерашния ден и убитите 59 души и 2 771 ранени. Според него както Израел, по този начин и Съединени американски щати взривяват мира в района . „ Ислямският свят е задължен да показва единение и взаимност в отговор на тези злодеяния. Турция няма да мълчи “, съобщи Йълдъръм.
Днес външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу разиска последните събития в линията Газа в серия от телефонни диалози с сътрудниците си в Йордания, Индонезия, Иран и с генералния секретар на Организацията за ислямско съдействие (ОИС). Коментирани са както конфликтите от през вчерашния ден, по този начин и преместването на посолството на Съединени американски щати от Тел Авив в Йерусалим, предизвикало митингите на палестинците. Обявен е тридневен печал в Турция в памет на убитите палестинци.
Още нощес турските медии оповестиха за острата реакция на президент Реджеп Ердоган, който е на публична аудиенция в Лондон и неговите разпоредби. Той дефинира вчерашните събития по границата на Израел и Газа като геноцид . „ Проклинаме този геноцид, без значение дали Израел или Съединени американски щати го правят. Проклинаме и тези, които сега остават без глас. Израел е терористична страна и това, което направи, е геноцид, а това не е за пръв път “, съобщи Ердоган, представен от Анадолската организация.
След новините за израелското нахлуване, той се е свързал с Йълдъръм и други членове на държавното управление, с цел да обмислят дейностите си. Освен нареждането за тридневния печал в Турция, Ердоган привиква изключителна среща на върха на ОИС и приканва Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на незабавно съвещание. Ще се срещнем с доста водачи, в този момент е моментът за взаимност на човечеството против злодеянията и погазването на правата, няма да позволим ислямският свят да изгуби Йерусалим, акцентира Ердоган. Той насрочва огромен протестен протест в поддръжка на Палестина, който ще се състои в петък следобяд на крайбрежния площад Йеникапъ в Истанбул. С присъединяване на всички страни от ОИС започва и акция за филантропична поддръжка за Палестина с хранителни артикули през целия месец Рамазан, когато са мюсюлманските пости.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР