Турският парламент одобри в четвъртък вечерта законопроект, целящ борба с

...
Турският парламент одобри в четвъртък вечерта законопроект, целящ борба с
Коментари Харесай

Турският парламент одобри законопроект за борба със замърсяването на морето

Турският парламент утвърди в четвъртък вечерта законопроект, целящ битка с морската слуз, която засегна предходната година Мраморно море, оповестява в. " Дейли сабах ".

Законопроектът, който е част от по-всеобхватен пакет за запазване на околната среда, има за цел да ограничи замърсяването, породено от индивида, което способства за появяването на морска слуз в Мраморно море в продължение на няколко месеца през 2021 година

Морската слуз съставлява несъразмерен напредък на фитопланктон (микроводорасли). Плътният слизест пласт върху повърхността на морето съдържа многообразие от микроорганизми, а измежду основните фактори за образуването му са повишението на температурата на морската вода вследствие на световното стопляне и замърсяването.

Съгласно признатия законопроект от общините ще се изисква да конфигурират съвременни уреди за филтриране на отпадъчни води. Той планува и високи санкции за виновните за изхвърлянето на твърди и битови боклуци в морето от морските съдове.

Общините би трябвало да показват проектите си за съвременни уреди за преправка на отпадъците в период от шест месеца, според законопроекта, който се отнася единствено до общините в окръзите по крайбрежието на Мраморно море.

Операторите на морски танкери, които замърсяват морето посредством нерегламентирано изхвърляне на боклуци, ще бъдат глобявани с до 30 000 лири (1764 долара) според от тежестта им. Пристанищните оператори също ще бъдат подвеждани под отговорност, в случай че не оповестят на управляващите за замърсяване или не приложат ограничения против замърсяването.

Морска слуз се появи още веднъж в морето и тази година, само че след това изчезна. Експертите обаче предизвестяват, че заплахата не е отминала, до момента в който непреработените боклуци се изхвърлят в морето.

Общините се оплакват от липса на средства за основаване на по-добри пречиствателни центрове за попречване на замърсяването. В множеството случаи на замърсяване обаче отговорни са промишлените предприятия, които се пробват да избегнат скъпоструващото отнасяне на замърсяващите промишлени боклуци.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР