Турският парламент (Меджлис) прие законопроект за изменение на Закона за

...
Турският парламент (Меджлис) прие законопроект за изменение на Закона за
Коментари Харесай

Депутат строши телефона си с чук в знак на протест срещу нов...

Турският парламент (Меджлис) одобри законопроект за изменение на Закона за печата, прочут като " правилник за битка с дезинформацията “, популяризирана онлайн. Това се случи след яростни разногласия сред депутати през вчерашния ден следобяд.

Един от най-противоречивите членове на закона е 29, който дефинира дезинформацията.

В него се споделя: „ Ако обещано лице популяризира погрешна информация във връзка с вътрешната и външната сигурност на страната, публичния ред и общото здраве по метод, който нарушава публичния мир, за основаване на безпокойствие, боязън или суматоха измежду хората, ще получи присъда от една до три години затвор ”.

Онлайн новинарските издания ще бъдат задължени да отстраняват подправено наличие и държавното управление може по-лесно да блокира достъпа до техните уеб страници.

Не е ясно обаче кой ще взема решение дали дадена информация е подправена.

Депутатът на главната опозиционна Републиканска национална партия (РНП) Бурак Ербай взе думата и в символ на митинг счупи телефона си с чук на парламентарната естрада. Той се обърна към младежите в Турция: „ Ако законът бъде признат, и вие можете да счупите вашите телефони по този метод, млади мои братя. Няма да е належащо да ги употребявате. Защото ще е рисково ", сподели Ербай, представен от ежедневника Сьозджу.

 Сьозджу

Основната опозиционна Републиканска национална партия (РНП) разгласи, че ще сезира Конституционния съд (AYM) по отношение на новоприетия закон.

„ Каквото и да вършиме, няма да накарате нацията ни да млъкне! Няма да можете да управлявате страната ни със боязън, подтисничество и забрани! ", написа в Туитър лидерката на опозиционната дясна Добра партия Мерал Акшенер.

Венецианската комисия на Съвета на Европа съобщи в оценка от 23 страници, че признатия от Турция закон за дезинформацията може в допълнение да навреди на публицистиката и да докара до „ случайни ограничавания на свободата на изложение в страната. Той съставлява интервенция в свободата на изложение “, предпазена от Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Комисията е изключително загрижена за евентуалните последствия от автоцензура предвид на идните избори през юни 2023 година “, се споделя в известието.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР