Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че се

...
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че се
Коментари Харесай

Чавушоглу опроверга информациите за среща между Ердоган и Асад

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу съобщи, че се води разговор сред разследващите служби на Турция и Сирия, само че опроверга информациите за идна среща на турския водач Реджеп Тайип Ердоган с Башар Асад, съобщи турската телевизия Хабертюрк.

" Информациите не са правилни. А Асад не е канен там ", съобщи турският министър в предаване на телевизия Хабер Глобал във връзка на медийни известия, че е вероятен диалог сред президентите на Турция и Сирия около идна среща на Шанхайската организация за съдействие.

Преди две седмици Чавушоглу сподели, че сирийската съпротива и държавното управление би трябвало да бъдат събрани дружно, с цел да се помирят, а президентът Ердоган съобщи, че дипломатическите връзки в никакъв случай не могат да бъдат изцяло прекратени.

След като посети Русия, която мощно поддържа Асад, Ердоган сподели, че президентът Владимир Путин е предложил Турция да си сътрудничи със сирийското държавно управление по общата им граница, където Ердоган възнамерява военна интервенция против сирийските кюрди, които съгласно него съставляват опасност за сигурността.

Турция, която организира четири военни интервенции в Северна Сирия от 2016 година, съобщи, че основава зона за сигурност, където да могат да се върнат към 3,6-те милиона сирийски бежанци, които приютява сега. 

Чавушоглу съобщи още, че Турция не слага предварителни условия за разговор с Дамаск и договарянията със сирийското държавно управление би трябвало да бъдат насочени към крайната цел, предава

По мотив на Астанинския формат на договаряния за споразумяване на обстановката в Сирия Чавушоглу сподели, че това е " единственият останал развой, настоящ понастоящем ".

Министърът открои нуждата от помиряване сред режима и опозицията в Сирия, с цел да може да се обезпечи нова конституция и да се отиде на незабавни избори под наблюдението на Организация на обединените нации.

" Единственото решение за бъдещето на страната е политическият развой и това би трябвало да бъде реализирано посредством помиряване ", сподели Чавушоглу.

Попитан за вероятността за договаряния с Дамаск, турският външен министър акцентира, че те би трябвало да имат съответни цели.

" Не може да има изискване за разговора, само че каква е задачата на тези контакти? Страната би трябвало да бъде прочистена от терористи... Хората би трябвало да могат да се върнат ", уточни той.
 
По-рано този месец Чавушоглу заяви, че е имал къс диалог със сирийския външен министър Файсал Мекдад предходната година в коридорите на интернационално събитие, само че омаловажи смисъла на срещата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР