Турският министър на отбраната Хулуси Акар увери в понеделник, че

...
Турският министър на отбраната Хулуси Акар увери в понеделник, че
Коментари Харесай

Турция: Конвенцията от Монтрьо остава в сила на фона на напрежението Русия-Украйна

Турският министър на защитата Хулуси Акар увери в понеделник, че страната му ще съблюдава напълно наредбите на Конвенцията от Монтрьо за статута на проливите на фона на напрежението с Украйна, оповестява ТАСС.

Според него Анкара ще продължи и контактите с Москва и Киев за нормализиране на връзките сред тях. " Статутът на проливите (правилата за прекосяване на кораби на черноморските и нечерноморските страни), който е открит с конвенцията, е от изгода за всички страни. В сегашните условия не става дума за занемаряване на тази спогодба ".

" Що се отнася до разговора за Черно море, Турция постоянно е правила и ще продължи да прави всичко, което би трябвало . Ние ще продължим нашия разговор с Русия и Украйна и ще осъществим всички отговорности към НАТО , които имаме ".

Конвенцията Монтрьо урежда корабоплаването в проливите Босфор и Дарданелите , а също по този начин съдържа ясни правила по отношение на изискванията и тонажа за прекосяване и престой на военни кораби на нечерноморски страни в Черно море.

Акар означи, че Турция " от година на година повтаря, че в подтекста на Конвенцията от Монтрьо е последовател на мира, просперитета и разговора сред страните от Черноморския басейн ".

" Напрежението (между Русия и Украйна) крие риск от неконтролирана ескалация . За да предотвратим това, от наша страна съветваме всички страни да запазят успокоение, да координират, да си сътрудничат и да се включат в разговор ", сподели Акар.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган разгласи, че е поканил съветския президент Владимир Путин да посети Турция. Освен това той изрази предпочитание да провежда среща лице в лице сред Путин и украинския президент Володимир Зеленски, с цел да могат да " продължат да възвръщат атмосферата на мир ".
 Ердоган с покана до Путин да посети Турция
Ердоган с покана до Путин да посети Турция

Анкара била подготвена да е посредник
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР