Турският министър на отбраната Хулуси Акар обеща в Скопие, че

...
Турският министър на отбраната Хулуси Акар обеща в Скопие, че
Коментари Харесай

Турция обеща да модернизира армията на Македония

Турският министър на защитата Хулуси Акар даде обещание в Скопие, че страната му е подготвена да даде всички типове поддръжка, включително рационализация на македонската войска, съобщи Анадолската организация.

Днес той дойде на публично посещаване в Северна Македония, където се срещна с вицепремиерката и министър на защитата Радмила Шекеринска. Акар бе посрещнат в Скопие с военни почести. Той даде обещание Анкара да окаже забележителен принос в просветителния бранш на страната-домакин, изключително във връзка с подготовката й за влизане в НАТО и акцентира, че двустранното съдействие в Афганистан е от особена значимост.

„ Искам да подчертая мира в района, мира на Балканите, те са от изключителна значимост за Евроатлантическата интеграция на Северна Македония. Вярвам, че в това отношение македонската войска ще бъде доста сполучлива “, уточни военачалник Акар.

Той означи, че Турция се бори съществено с доста терористични организации вътре в страната и в чужбина. „ От едната страна е Ислямска страна, от другата – кюрдската ПКК и Отрядите за национална отбрана в Сирия, които са същите. Друга група е организацията на Фетхуллах Гюлен ФЕТÖ. Водим доста тежка битка с всички тях. В Турция тази битка ще продължи до неутрализирането на последния терорист. Ние извънредно почитаме териториалната целокупност на всички наши съседи, не сме хвърлили око на ничия земя “, съобщи турският министър на защитата.
Той уточни, че Анкара е наясно с наличието на ФЕТО в Македония, за което имало доста отчети на турските и македонските управляващи, както и обилни достижения в това отношение. Според него ще бъде от изгода за двете страни да се отърват от терористичните проблеми с още по-конкретни стъпки в идния интервал, другото означавало доста съществени вреди за двустранните връзки. Акар уточни, че в околните дни ще има обилни резултати във връзка с към момента присъстващите групи на ФЕТО в Македония.

Шекеринска сподели, че двустранното съдействие в региона на защитата продължава, военното съглашение за модернизирането на македонската войска е към този момент подписано и е влезнало в действие на 5 февруари. Във военните академии в Турция са минали през образование над 1 200 македонски бойци, сподели тя и изрази признателност към Анкара за поддръжката й при подписването на протокола за участието на страната в НАТО. През последните два месеца 9 от страните в НАТО утвърдиха протоколите, надяваме се, че скоро ще бъде утвърден и в турския парламент, уточни Радмила Шекеринска.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР