Турският износ достигна рекордни нива миналата година, след като поевтиняването

...
Турският износ достигна рекордни нива миналата година, след като поевтиняването
Коментари Харесай

Турският износ достигна рекордни нива през 2022 г.

Турският експорт доближи рекордни равнища предходната година, откакто поевтиняването на лирата направи продуктите на фирмите по-конкурентни в чужбина, оповестява Financial Times. Друг фактор, който оказва помощ за постигането на невижданите резултати, са по-близките стопански връзки с Русия, която е изолирана от западния свят поради войната в Украйна.

Общата стойност на задграничните продажби е достигнала 245 милиарда $ през 2022 година, съобщи турският президент Реджеп Таип Ердоган. Това е нарастване от 13% по отношение на износа през 2021 година

" Във време, когато светът се бори със съществени политически и стопански проблеми, не беше елементарно да продължим непрекъснатите вложения, да увеличим заетостта и износа ", сподели президентът. " Това демонстрира, че Турция към този момент не е страна, която е смазана от рецесии, а страна, която ръководи рецесии ", добави той, представен от FT.
Реклама
Решението на Анкара да не се включи в западните наказания има основно значение за повишаването на продажбите в чужбина. Само през декември износът за Русия се е удвоил до 1.31 милиарда $, заяви Министерството на търговията. Слабата лира усили комерсиалния недостиг на Турция до 110.2 милиарда $ през 2022 година, защото цената на вноса скочи с 34% до 364.4 милиарда $, сочат данни на ведомството. Турция е главен вносител на недопечен нефт и други енергийни артикули. Брентът, главният интернационален бенчмарк за нефт, се увеличи с повече от 10% в доларово изражение през 2022 година, с цел да приключи годината към 85 $ за барел.

Политиката на Ердоган за напредък непременно се концентрира върху обезценената лира, която подтиква производството, и върху по-евтините заеми, насърчаващи разноските. Въпреки извънредно бързите темпове, с които се обезценява локалната валута, Ердоган към момента отхвърля централната банка да увеличи главния лихвен %, което е обичайният метод за битка с инфлацията, която е рекордна в страната.

Главната причина за това е, че през юни тази година в страната ще се проведат избори. Това кара Ердоган да не желае да покачва лихвения %, което би довело до закъснение на стопанската система поради по-скъпото финансиране. Подобно развиване може да докара до проблеми на изборите и вероятно загуба на болшинството в Народното събрание.

През последните дни Ердоган разкри по-популярни ограничения за стимулиране, в това число ранно пенсиониране на милиони служащи и удвояване на минималната заплата до 455 $ на месец.
Реклама
Увеличението на минималната заплата ще даде огромен подтик на заплатите за служащите в цялата турска стопанска система, а освен за най-ниско заплатените. JPMorgan пресмята, че нарастването на заплатите ще провокира гърмеж на икономическата интензивност през първото тримесечие, като в този момент се чака производството да се усили със 7.8% по отношение на предходната прогноза от 5.3%. В дълготраен проект JPMorgan сподели, че нетрадиционните стопански ограничения на държавното управление са " неустойчиви " и ще влошат инфлацията. Банката чака Турция да изпадне в криза през третото тримесечие след изборите.
Свързани публикации Турция става на 100 27 декември 2022, 16:22 Как войната на Путин предизвиква световна неустойчивост 22 декември 2022, 17:06 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР