Турският град Хатай е едно от най-засегнатите места от земетресението,

...
Турският град Хатай е едно от най-засегнатите места от земетресението,
Коментари Харесай

Доброволец в Хатай: Няма оцеляла сграда в града

Турският град Хатай е едно от най-засегнатите места от земетресението, което раздруса Турция и Сирия. В помощ на потърпевшите в Хатай се притече д-р Берк Шабан, който по време на Ковид пандемията беше доброволец в болничното заведение в Исперих.
Всичко по тематиката: Земетресението в Турция и Сирия 378
" Отвътре нещо ми сподели, че дългът ми е да се отзова. Не се замислих въобще. Ние сме един от първите български екипи, дойдохме на третия ден. Положението не може да се опише с думи. Няма оживяла постройка в целия град, а той е с размерите на Варна - с към 300 хиляди души население. От него не е останало нищо, хората са по улиците. Оцеляват някои хора, само че шансът е все по-малък. Действията са ориентирани главно към филантропичната помощ ", разказа д-р Шабан за " България заран ".

В лагера е почнала организация и към този момент имат някакви условия, само че оживелите хора се нуждаят от филантропична помощ, настаняване, медицински услуги. Няма задоволително място, където да бъдат настанени всички оживели, част от тях биват пренасочвани, стана ясно от думите на доброволеца пред Bulgaria ON AIR.

" Нашият екип е формиран от 20 индивида. Те са доброволци към Асоциацията на доброволците. Присъединих се към тях. Участват в акции, където употребяват характерни умения при навлизане в тесни процепи. С сътрудника доктор опитваме да използван някои медицински умения. След като видяхме, че няма толкоз изгода от нас, защото повече се вадят умряли, започнахме да се пренасочваме към болничния санитарен пункт - раздаваме медикаменти, вършим операции, наложи се да правим мини интервенция в полеви условия ", сподели още доктор Шабан.

Доброволецът уточни, че няма задоволително медикаменти за всички потърпевши, само че ситуацията е почнала да се усъвършенства.

" Организират лагер с водоснабдяване. В продължение на 5 дни нямаше течаща вода. Основният проблем беше с хигиената ", означи доктор Шабан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР