Турските власти задържаха днес 62-ма души заради предполагаеми връзки с

...
Турските власти задържаха днес 62-ма души заради предполагаеми връзки с
Коментари Харесай

Десетки задържани в Турция заради измами с криптовалута

Турските управляващи задържаха през днешния ден 62-ма души поради хипотетични връзки с основана в Истанбул борса за криптовалута, откакто нейният създател избяга с активи на вложители на стойност 2 милиарда $.
Заподозрените са арестувани при координирана акция в осем града, в това число Истанбул, заяви Анадолската организация, представена от БГНЕС. Полицията е издала заповеди за ареста на други 16 души.
Борсата Thodex спря търговията, откакто в сряда разгласява мистериозно известие, в което се споделя, че са нужни пет дни, с цел да се оправи с неуточнена външна инвестиция. Според отчетите борсата е спряла в миг, когато е държала най-малко 2 милиарда $ от 391 000 вложители.
Турските чиновници по сигурността пуснаха фотография на създателя на Thodex Фарук Фатих Йозер, който минава през паспортния надзор на летището в Истанбул на път към неразкрито място. Източници от сигурността, представени от телевизия HaberTurk, настояват, че е в Албания.
Адвокатът на вложителите Огуз Еврен Кълъч съобщи пред AFP в четвъртък, че стотици хиляди консуматори не са могли да получат достъп до своите цифрови портфейли. " Започнахме правни процедури и подадохме тъжба в прокуратурата ", сподели той.
Прокурорите проверяваха предприемача по обвинявания в " тежка машинация и основаване на незаконна организация ".
 Плащанията с криптовалута в Турция се не разрешават от 30 април Плащанията с криптовалута в Турция се не разрешават от 30 април
Централната банка на Турция забрани потреблението на криптовалути като биткойн за заплащания от 30 април. Това се налагало поради опасности...
Полицията нахлула в централата на компанията в азиатската част на Истанбул и иззе компютри и цифрови материали, разкриха медиите.
В известие в профила на компанията в Twitter Йозер съобщи, че е в чужбина за срещи с задгранични вложители и ще се върне вкъщи " след няколко дни и ще сътрудничи на правосъдните управляващи, с цел да може истината да излезе нескрито ".
Все повече турски жители се насочват към търговия с криптовалута в опит да защитят спестяванията си в изискванията на внезапен спад на цената на турската лира и високата инфлация.
Турският крипто пазар остава нерегулиран, макар възходящия песимизъм от страна на държавното управление на президента Реджеп Тайип Ердоган по отношение на неговата сигурност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР