Турските власти очакват положително решение на Конгреса на САЩ относно

...
Турските власти очакват положително решение на Конгреса на САЩ относно
Коментари Харесай

Турското министерство на отбраната не очаква проблеми с продажбата от Вашингтон на изтребители F-16 на Анкара

Турските управляващи чакат позитивно решение на Конгреса на Съединени американски щати по отношение на продажбата на изтребители F-16 на Анкара, съобщи държавната телевизия ТРТ-Хабер, като се базира на източник от министерството на защитата на страната, осведоми Българска телеграфна агенция.

Не чакаме никакви отрицателни развития по въпроса за доставките на F-16 от Съединени американски щати, сподели представител на военното министерство.

Турският външен министър Хакан Фидан съобщи неотдавна, че чака решение по въпроса от Конгреса на Съединени американски щати до 10 февруари.

Държавният департамент предишния месец даде зелена светлина за продажбата на изтребители F-16 на Турция, откакто по-рано през седмицата Анкара ратифицира присъединението на Швеция към НАТО.

На 25 януари турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа декрет, с който удостовери ратификацията от Народното събрание на протокола за присъединение на Швеция към НАТО. Той неколкократно е свързвал въпроса за утвърждението на шведската кандидатура с решението на Конгреса на Съединени американски щати да продаде на Анкара самолети F-16.

През октомври 2021 година Анкара изиска да се снабди с 40 изтребителя F-16 и 80 комплекта за рационализация на стойност към 6 милиарда $. Доставките на американско въоръжение за Турция обаче станаха обект на разногласия в Съединени американски щати, откакто Анкара купи съветските зенитно-ракетни системи С-400, поради което бе отстранена от програмата за изтребителите от пето потомство F-35.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР