Турските граждани, търсещи убежище, трябват да имат достъп до Европейския

...
Турските граждани, търсещи убежище, трябват да имат достъп до Европейския
Коментари Харесай

Евродепутат: Турските граждани, търсещи убежище, трябват да имат достъп до Европейския съюз

Турските жители, търсещи леговище, трябват да имат достъп до Европейския съюз, когато това е допустимо. Защото обстановката с човешките права в Турция, не е добра. Това беше част от изявлението на Мари-Кристин Вержиа, евродепутат от групата на Европейската обединена левица.

По думите й българските и турските управляващи си сътрудничат интензивно по границата и това е притеснително, само че не посочи дали това съдействие пречи или не на хората, които се пробват да стигнат Европа през българо-турската граница. Тя напомни, че неотдавна Европейския парламент е призовавал турските управляващи да анулират изключителното състояние в страната, което беше удължено до 2019 година.

От опита за боен прелом през 2015 година, българските управляващи на няколко пъти връщаха в Турция хора, търсени като гюленисти и търсени от режима там.

Вержиа е представител на делегацията от членовете на Европейския парламент от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, които бяха на посещаване в България от понеделник. Целта на работното посещаване е да даде опция на членовете на комисията да получат информация за настоящите интервенции на Фронтекс на българската граница с Турция. Те са се срещали с вътрешния министър Валентин Радев и с вицепрезидента Илияна Йотова. Участниците от Европейския парламент, посетили страната бяха Таня Файон (С&Д, Словения), Яромир Щетина (ЕНП, Чехия), Емил Радев (ЕНП) и Филиз Хюсменова (АЛДЕ, България).

Пред българските медии оценката дадена за визитата беше " позитивна ", като всички са на позицията, че е назрял моментът, в който България да се причисли към Шенското пространство.

Членовете на делегацията признават напъните и резултатите на България за обезпечаване на дейно ръководство на външната граница.

Въпреки това, след полемиката с неправителствените организации и ВКБООН, те показват своята угриженост по отношение на третирането на незаконните мигранти на границата ни, недоволствата от принуждение, упражнявано от управляващите и ситуацията на арестуваните лица. Те се надяват, че политическата воля за справяне с тези дефекти, изразена от органите на реда, ще докара до съответни резултати и по-нататъшен разговор.

" Не установихме тежки нарушавания на правата на индивида от страна на българските способени органи, само че получихме информация от неправителствени организации за някои случаи ", съобщи Яромир Щетина. Той обаче посочи, че това не е била информация от първа ръка, както и че делегацията не е съумяла да я удостовери или отхвърли такива данни ", разяснява още Щетина.

Емил Радев (ЕНП) съобщи, че делегацията е получила уверения от българските управляващи, че по всеки сигнал се прави сигнал. " Често жалбите не са съпроводени от доказателства и са подадени, когато лицето към този момент е напуснало страната. Дори в чести случаи мигрантите са съветвани от трафикантите на хора да настояват, че в България отношението към тях не е положително, с цел да не бъдат връщани назад в страната, когато са хванати в Западна и Северна Европа, което е тяхната съществена цел ", съобщи още Радев.Според Вержиа има усъвършенстване в прозрачността на механизма за подаване на тъжби от мигранти, както и в обмяната на положителни практики сред Фронтекс и българските управляващи. Тя изрази своето увещание, че с помощта на Българското председателството може да се усъвършенства разговорът на тристранното съдействие сред Екологичен потенциал, Фронтекс и националните управляващи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР